Tehnomaailma päike leidis kodu

22. aprill 2009, 07:10

Kuu aega tagasi kirjutasin Java
programmeerimiskeele looja ja serveritootja Sun Microsystemi ülevõtmiskatsest
teise suure tehnogigandi International Business Machines (IBM) poolt, mille eest
viimane oli nõus maksma 6,5 miljardit dollarit.

Sun pidas summat häbiväärselt madalaks, misjärel IBM lepingulehti lennutades minema jalutas.

Kas tuleb tuttav ette ühe teise ettevõte puhul? Just. Vaid aastapäevad tagasi püüdis Microsoft Yahoo!d enda hõlma alla meelitada, kuid loobus pärast sobimatute tingimuste esitamist tollal Jerry Yangi juhitud internetikeskkonna poolt. Yahoo! jäi sellega ilma kõigist potentsiaalsetest kosilastest, kes hakkasid tema vastu kõrgendatud tähelepanu üles näitama alles pärast juhi vahetumist.

Suni saatus läks õnneks pisut teist teed, sest IBMi pakutavast oluliselt kallimat kihlasõrmust veeretas juba mõnda aega käes tarkvaratootja Oracle. Esmaspäeval teatasidki ettevõtted, et on jõudnud kokkuleppele ning ülevõtmine viiakse eeldatavasti lõpule sel suvel.

Muu hulgas rõõmustab tehing konkurentsiküsimustega tegelevaid institutsioone. Varasem potentsiaalne liit

IBMiga oleks ettevõttele andnud kontrolli enam kui poole kõrgliiga serverituru üle ning sellega selgelt kallutanud tervisliku konkurentsi tingimusi.

number
7,38 miljardit dollarit ehk 9,50 dollarit iga aktsia kohta nõustus Oracle maksma Sun Microsystemsi eest. Kui maha arvata ülevõetava kohustused, liigub ettevõtete vahel raha 5,6 miljardit dollarit. Tegelikult on ka praegune lõplik summa Suni poolt veidi üles upitatud, sest algselt pakkus Oracle 9,40 dollarit aktsia kohta.
42% kasu teenivad tehingult aktsionärid, arvestades reedest aktsia hinda.
Kooslus Oracle'iga sellist ebakõla ei tekita, sest ettevõtted pigem täiendavad teineteist - Oracle'i andmebaasituru enam kui 40protsendiline kontroll ja Suni enam kui 30protsendiline osa serveriturust koondab ühte ettevõttesse lihtsalt erinevat kompetentsi.

Sellega on nõus ka Zuckerman Spaeder LLP kartellidega tegelev advokaat Evan Stewart, kelle jaoks tehing viitab pigem Suni elushoidmisele ning tugevama liidu moodustamisele. "Tugevamate ettevõtete konkurentsi laiema spektriga tark- ja riistvara turul vaatab seadusesilm ilmselt kui head asja," sõnas ta.

Mida siis Sun Oracle'ile tegelikult pakub? Vastus on üpris lühike - Java! Oracle'il on juba varasematest suurematest ostudest terve rida ettevõtteid, mille sujuv koostöö sõltub otseselt just Java programmeerimiskeelest. Lisaks kasutavad seda teised tehnoloogiaettevõtted üle maailma - 800 miljonit arvutit ja 2,1 miljardit mobiiltelefoni ei saa Javata, mille eest tehnikatootjad korralikke litsentsitasusid maksavad.

Oracle'i juht Larry Ellison nimetas esmaspäeval Javat ainsaks kõige olulisemaks tarkvaraks, mille ta on iial enda ettevõttega liitnud.

Lisaks ihaldatud tarkvarale saab Oracle kaasavaraks riistvaraäri, mille juhtimisest tal üsna vähe aimu on. Kui mainitud äri müügivariant kõrvale jätta, on Oracle nuputanud välja võimaluse siduda Suni serverid Oracle'i andmebaasi tarkvaraga ning müüa neid paketina. See on siiski veel ilmselt üsna toores idee ning esialgu taotakse trumme pigem Java, operatsioonisüsteemi Solaris ning andmebaasi MySQL kiitmiseks.

Ka Suni jaoks on ülevõtmisel omad valusad tagajärjed. Citigroupi andmetel võib hinnanguliselt töö kaotada 40-70 protsenti ettevõtte 33 000pealisest töötajaskonnast.

Lisaks ootab Oracle, et Sun panustaks kasumisse ülevõtmisele järgneval aastal vähemalt 1,5 miljardit ning aasta hiljem juba 2 miljardit dollarit.

Muutuste aeg tuleb ilmselt väljakutseterikas, aga ühinemisest tekkinud sünergia võib tõepoolest Oracle oma nime vääriliselt tehnomaailma pühaku staatusesse tõsta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. April 2009, 07:10
Otsi:

Ava täpsem otsing