Ainult -12%, pole hullu midagi

ÄP 23. aprill 2009, 00:00

Eesti Panga eile avaldatud kevadprognoosi järgi ootab Eestit tänavu umbes 12protsendiline majanduslangus, mustaks stsenaariumiks pakub keskpank 15protsendilist kukkumist. Taastumist võime oodata järgmisel aastal ning 2011. aastal kasvame juba 5 protsenti.

Seedime seda prognoosi - miinus 12-15 protsenti majanduskasvu - ja tunneme, et see polegi šokk. Midagi sellist me ju ootasimegi.

Näidake mõnd ettevõtet, kes poleks oma käibes-kasumis näinud 15protsendilist langust. Neid on üksikuid - enamiku käive on kukkunud viimase poole aastaga palju rohkem. Ettevõtjad nägid juba eelmise aasta sügisel, mis majanduses toimub. Eesti Pank jõuab väikse hilinemisega sellele järele, mida ärisektor juba omal nahal kogeb.

Keskpanga prognoosid on nagu kiri, mis postiga saabub. Ettevõtete majandusolukorra tunnetus on aga nagu Skype'i-vestlus, mis hakkab reaalajas ekraanil vilkuma.

Pealegi ei oodanud ju keegi, et keskpank teeks roosaprillilise prognoosi, kui seni on kõiki ennustusi allapoole korrigeeritud. Alles mullu detsembris pakkusid Eesti Panga analüütikud mustaks stsenaariumiks 5protsendilist langust.

Seejuures ei hakanud ettevõtjad mullu sügisel mitte ainult püstloodis languse mõttega harjuma, vaid asusid tegutsema. Kiire kulude kärpimine, tegevuste koomaletõmbamine, kõige ebavajaliku üle parda heitmine on juba muutnud Eesti ärisektori palju tugevamaks ja paindlikumaks, kui see oli aasta tagasi. Korrektsioon toimib.

Mõtleme siit nüüd edasi. Kui me eeldame, et ettevõtted on enne Eesti Panka kurvi juba läbinud, siis kas pole võimalik, et ka põhi saabub keskpanga prognoositust kiiremini?

Sõltub sellest, millal kulude kärpimine efekti annab. Ettevõtted, kes on näinud vähemalt 50protsendilist langust oma turul (neid pole sugugi vähe) ning ometi ellu jäänud, võivad juba põhjast rääkida. Jah, nad on veel mudas kinni ja võitlevad elu eest, kuid ühel hetkel annab see tulemuse. Eesti Panga sõnastuses: "Majanduskasvu taastumist toetab varasemalt kuhjunud ebakõlade taandumine."

Murelikuks teeb küll see, et tulemata on veel teise ringi efekt majanduses tervikuna. Ettevõtted, kes võimsalt kulusid kokku tõmbavad, muutuvad efektiivsemaks, kuid sellel on oma hind. Kui inimesed ja ettevõtted ajavad läbi vaid hädavajalikuga, väheneb üldine majandustegevus. See omakorda haukab suure tüki maksutuludest.

Samuti on maailmamajandus kehvas seisus (meid puudutab maailmakaubanduse oodatav 11protsendiline vähenemine, samuti Põhjamaade kõva miinus).

Aga lõpunoot olgu positiivne: et aastane miinus jääks 15 protsendi peale, peab neljandas kvartalis kahanemine pidurduma. Saamegi jalad põhja.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:03
Otsi:

Ava täpsem otsing