Taani kehtestab magusamaksu

23. aprill 2009, 21:03

Taani kavandab suure suhkrusisaldusega
kraami nagu maiustused ja limonaadid maksustamise järsku tõstmist, samuti
alkoholi ja tubaka müügi kitsendamist, sammude eesmärk on tervemad inimesed.

Valitsuse töörühma 50 ettepaneku hulgas on šokolaadi ja karastusjookide käibemaksumäära kahekordistamine ning alkoholi ostmise vanusepiirangu tõstmine 16-lt 18-le aastale, vahendasid STT ja Ritzau. Eesmärk on tervem rahvas ja kolm aastat pikem eluiga. Liiga palju rasva ning liiga vähe köögivilja ja muud taimset sisaldav toiduvalik on igal aastal oluline tegur üle 4000 taanlase surmas. Lisaks tarbivad taanlased 60 kilo suhkrut inimese kohta aastas ehk kümme kilo OECD maade keskmisest rohkem. Tervisliku taimse toidukraami käibemaksu samas alandada ei kavatseta.

Kõrvuti alkoholi ostmist lubava ea tõstmisega on kava nõude täitmist rangemalt jälgida. Praegu on Taani alkoholi- ja tubakapoliitika teiste Põhjamaadega võrreldes silmapaistvalt liberaalne. Töörühma ettepaneku kohaselt tuleks maksustamisega tõsta suitsupaki keskmist hinda 4 eurolt (63 krooni) 7 eurole (110 krooni). Peale selle tuleks tubakatooted kauplustes ja kioskites eemaldada tarbija silme alt vitriinidest. Tervishoiuminister Jakob Axel Nielsen on tubakatoodete hinna tõstmisele vastu astunud, kuna tema arvates paneks hinnatõus inimesi suitsu välismaalt hankima. Suitsude leti alla varjamist ta siiski toetab. "Ma ei näe mingit põhjust, miks peaks meelitama inimesi tegema impulssoste," ütles ta teleintervjuus.

Ka Soomes valmistutakse tubakaseadust karmistades sarnaselt Taaniga eemaldama kaubanduses tubakatooted inimeste vaateulatusest, samuti keelataks suitsetamine autos, kui seal viibib alaealisi. täiendavaid piiranguid on oodata ka suitsukraami müügile ja reklaamile. Teatri ja filmi tegelaskujudel siiski suitsetamist ei keelata, nagu algul plaanis oli.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. April 2009, 21:03
Otsi:

Ava täpsem otsing