Viinamarjad kaitsevad südant

23. aprill 2009, 13:58

Viinamarjade söömine võib kõrge vererõhuga
inimestel aidata vältida probleeme südamega. Viinamarjad osutusid kasulikumaks
kui lihtsalt juur- ja puuviljade rikas menüü, sest nad sisaldavad spetsiifilisi
antioksüdante, mis lülitavad sisse südamelihase kahjustusi vähendavad protsessid
geenides.

Ajakirjas Experimental Biology avaldatud uurimuses analüüsiti viinamarjapulbri mõju soolarikkal dieedil olevatele laborirottidele. Kasutatud rotid pärinesid laboris aretatud liinist, millel soolarikka dieedi tulemusena kujuneb välja kõrge vererõhk. Võrreldi ka viinamarjapulbri ja levinud vererõhuravimi mõju erinevusi, kirjutas Physorg.

18 nädala pärast oli viinamarju söönud rottidel madalam vererõhk, parem südametegevus ja vähem märke südamekahjustustest kui samasugust soolast toitu söönud rottidel, kes viinamarju ei saanud. Ka vererõhuravimit saanud rottidel oli madalam vererõhk, kuid nende südamed polnud kahjustuste eest kaitstud sama hästi kui viinamarju söönud rottidel.

Nagu muudki keharakud, toodavad südamerakud antioksüdanti nimega glutatioon, mis on üks keha esmastest relvadest oksüdatiivsete kahjustuste vastu. Kõrge vererõhk põhjustab südames oksüdatiivset stressi ja alandab kaitsva glutatiooni hulka. Viinamarjade tarbimine lülitas sisse glutatiooni reguleerivad geenid südames ning tõstis oluliselt glutatiooni taset. Sellest võis tuleneda viinamarju söönud loomade südamete parem seisund.

Kuigi uurimust toetas osaliselt California viinamarjakasvatajate ühing, mis varustas teadlasi ka viinamarjapulbriga, rõhutasid teadlased, et saadud toetus ei mänginud mingit rolli katse ülesehituses, läbiviimises, analüüsimises või artikli kirjutamises. Uurimust toetas ka Ameerika rahvuslik terviseinstituut.

Teadlaste sõnul näitas nende uurimus, et viinamarjade rikas menüü võib oluliselt mõjutada kõrgvererõhutõve ja sellega kaasnevate probleemide väljakujunemist. Tuleb siiski veel tõestada, kas sama kehtib ka inimeste puhul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. April 2009, 16:21
Otsi:

Ava täpsem otsing