Volkswagen neelab Porsche

23. aprill 2009, 17:03

Saksamaa autotootja Volkswagen kaalub juba
mitu aastat teda üle võtta püüdnud Porsche ostmist, kirjutab Financial Times.

Porsche katsed Volkswagenit üle võtta algasid juba kolm ja pool aastat tagasi, kuid polnud seni väga kaugele jõudnud. Tasub märkida, et VW käive on Porsche omast umbes 15 korda suurem.

Lüke lubaks Porsche looja lapselapsel Ferdinand Pi?chil, kes disainis esimese Volkswageni auto, VW Beetle’i, tuua kaks perekonna pärandit taas kokku ning viia VW ridadesse ka sportautode liin. Porsche ja Pi?chi perekonnad omavad ühiselt haldusettevõtet Porsche SE, mis on 50,76 protsendi VW aktsiate omanik. Ka pärast võimalikku ülevõtmist jääks haldusettevõtte omand samaks.

Ülevõtmise mõte tekkis pärast Porshe teadaannet, et tal on 9 miljardi dollari eest võlgu ning tegelikult aitaks selline tehing võlga veidi leevendada. Porsche esindaja kuulujutte ei kinnita ning väidab, et 290 miljonit eurot, mille ta VW-lt saab, on vaid dividendimaksed ning ettevõte on piisavalt tugev, et suuta tasuda võlgade intressikulud.

Porsche on viimastel aastatel teeninud suuri kasumeid, panustades VW aktsiatele optsioonide kaudu. Poole aastaga kahekordistas ettevõte selliselt oma kasumi 6,8 miljardi eurose tuluga. Siiski räägivad majanduslehe andmetel analüütikud, et kasumid on peamiselt uhked paberil ning pole väga lihtsalt rahaks konventeeritavad.

Credit Suisse'i analüütik Arndt Ellinghorst pidas ülevõtmist kõige loogilisemaks VW 10,7 miljardi eurose vaba raha hulga kulutamise viisiks. Siiski ei söö ost ilmselt ära kogu VW raha, sest tehingut hinnatakse vahemikku 6 miljardist 9 miljardi dollarini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. April 2009, 20:56
Otsi:

Ava täpsem otsing