Kallas: euroga liitumise reeglite muutmine on välistatud

24. aprill 2009, 14:07

Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas
kordas täna Tallinnas ajakirjanikega kohtudes komisjoni seisukohta, et euroga
liitumise tingimuste leevendamist ei maksa oodata.

„Kui reegleid lõdvendatakse, siis see lõdvendamise protsess läheb kontrolli alt välja,“ põhjendas Kallas komisjoni seisukohta. „Lõdvendamise huvilisi on tegelikult väga palju ja need ei ole kaugeltki mitte kõige problemaatilisemad Ida-Euroopa riigid, kes tahavad eurosse saada," ütles Kallas, lisades, et huviliste seas on „mitmed suured Euroopa Liidu riigid, kes ei tahaks midagi kuulda mingitest reeglitest“.

Samas on just reeglid eurosüsteemi püsti hoidnud ning euro on hästi püsinud ka praeguses kriisis.

„Euro on tugev stabiilsuse element ja mida rohkem (riike) ta katab, seda parem, aga reeglite muutmine täna on küll välistatud," ütles Kallas. „Reeglite muutmise miinused kaaluvad üles reeglite muutmise plussid.“

Kallas kiitis Eesti valitsuse otsustavust euroga liitumiseks. „Mulle meenutab see varasemaid suuri otsuseid, kus Eesti juhtkond oli sama otsustaval meelel, et üks või teine asi tuleb ära teha nii nagu üheksakümnendate aastate alguses,“ ütles Kallas.

Kallas märkis, et Euroopa Liidus ei ole ühtegi teist valitsust, mis on valmis tegema nii radikaalseid otsuseid kui Eesti valitsus praegu, et majandus- ja rahanduskriisiga toime tulla. „Eesti valitsus on üks resoluutsemaid valitsusi kes majanduskriisi ja rahanduskriisiga rinda pistab,“ ütles Kallas. „Motivatsioon saada eurosse on hea motivatsioon,“ lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. April 2009, 15:56
Otsi:

Ava täpsem otsing