Kasahstani suurim pank lõpetas välislaenude tagasimaksed

26. aprill 2009, 10:17

Kasahstani pank BTA lõpetas 11 miljardi
dollari tagasimaksed, lubades tasuda vaid intresse.

Kõrgete naftahindade najal õilmitsenud riigi suurima panga teatel võivad väliskreeditorid, kes toorainebuumi harjal riigi laenudega üle ujutasid, praegu saada vaid intresse. See on tugev märk finantsilise ebastabiilsuse kasvust kõigis endise N. Liidu maades, kirjutas eilne International Herald Tribune.

Kasahstani finantssektor kasvas plahvatuslikult pärast seda, kui rahapakkujad selle kaks aastat tagasi ette võtsid. Selle asemel, et koguda raha hoiustest, laenati laialdaselt rahvusvahelistelt pakkujatelt. Krediidiliinid kuivasid Kasahstanis kokku kiiremini kui mujal tänu sealmaal äri tegemise riskantsele iseloomule.

Valitsus on püüdnud olukorras abi leida uute naftatehingute sõlmimisest. Sel nädalal nõustus Kasahstani riiklik naftakompanii moodustama ühisettevõtet China National Petroleum Corporation`iga arendamaks leiukohti Kasahstanis. Riigis on 3% maailma naftavarudest. Tehingu osana nõustus Hiina andma riigile 10 mld dollarit laenu.

BTA teatas oma avalduses, et laenude põhiosa maksete külmutamine osutus vajalikuks peale seda, kui mõned kreeditorid asusid nõudma kiirendatud või ennetähtaegset tagasimakset. Kui pank oleks neile nõudmistele vastu tulnud, olnuks see vastuolus kõigi kreeditoride võrdse kohtlemise põhimõttega.

Reitinguagentuur Fitch langetas uudise järel koheselt BTA võlakirjade reitingut võimaliku tasumata jätmise tasemele (restricted default). Bloombergi teatel kaubeldi eile peale uudist BTA võlakirjadega tasemel 21 senti dollari eest.

BTA otsus kajab ilmselt vastu kogu regioonis, eriti haavatavana nähakse Kasahstani ja Ukraina panku.

BTA pank on kõikunud juba mõnda aega. Veebruaris valitsus riigistas selle osaliselt, mida võeti märgina panga kohustuste riiklikust garanteerimisest, kuigi riigi määratud pangajuhid rääkisid vaid võimaluste uurimisest välisvõla restruktureerimiseks. Renaissance Capitali kohaliku haru juhi sõnul võis nüüdset otsust oodata selle põhjal, kui madalal tasemel panga võlakirjadega kaubeldi.

BTA üritas end välja aidata ka end Venemaa riiklikule Sberbankile müües, kuid need läbirääkimised ei ole tulemusele viinud. Eile kirjutas RIA Novosti, et Sberbank on endiselt suure osaluse ostmisest huvitatud, kuid tehingu toimumine sõltub võla restruktureerimise läbirääkimiste tulemustest Lääne kreeditoridega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. April 2009, 10:17
Otsi:

Ava täpsem otsing