Arengufond: Telekomi dividendid 43 mln kr kasvuettevõtteisse

27. aprill 2009, 17:38

Arengufond investeerib umbes 43 miljoni
kroonise Eesti Telekomi aktsiatelt saadava dividenditulu riskikapitalina
ambitsioonikatesse kasvuettevõtetesse, ütles fondi juhatuse esimees Ott
Pärna.

"Telekomi dividendidena teenitud tulu kavatseb Eesti Arengufond kõik investeerida ambitsioonikatesse kasvuettevõtetesse riskikapitali põhimõtetest lähtudes," vastas Pärna küsimusele, mida plaanib Arengufond Telekomi aktsiatelt teenitava dividendituluga teha.

Veidi enam kui 40 miljoni kroonise summaga saab Pärna sõnul teha 4-6 investeeringut algusjärgus, kuid potentsiaaliga ettevõtetesse, et kasvatada neid rahvusvahelisteks firmadeks. "Selliste maailma vaatavate kasvuettevõtete pealekasv on aeganõudev, kuid Eesti tulevikukasvu nimel võtmetähtsusega," toonitas ta.

Pärna rääkis, et Eesti Telekomi esimese kvartali majandustulemused peegeldavad majanduse seisukorda, kus kõik tarbijad on muutunud säästvamaks ja kulutavad teenustele vähem. Lisaks avaldas telekomifirma tulupoolele tema sõnul mõju ka Euroopa Liidu regulatsioonist tingitud sidumishindade alandamine. "Kahe komponendi koosmõjul on Telekomi tulemus isegi hea, vaatamata käibe ja kasumi vähenemisele," tõdes ta.

Küsimusele, millise hinnangu annab Pärna Telekomi otsusele maksta 10,5 krooni dividende aktsia kohta, märkis ta, et Eesti Telekomil on stabiilne dividendipoliitika, mille alusel makstakse välja valdav osa teenitud kasumist. "Arvestades suhteliselt stabiilset omakapitali taset, ei ole põhjendatud oluliselt suuremate ega ka väiksemate dividendide maksmine. Telekom on börsifirmana selles osas käitunud ootuspäraselt," rääkis ta.

Arengufondi asutamisel andis riigikogu neile Eesti Telekomi aktsiad, et moodustada pikaajaline investeerimiskapital. "Oleme ever-green fond, mis peab investeeringute müügist saadud tulud taaskord ettevõtluse investeerima," selgitas Pärna. "Seaduse kohaselt võisime investeerida nii aktsiatelt saadavaid dividende kui nende müügist saadavaid vahendeid. Viimaste müüki pidime vabariigi valitsusega eelnevalt kooskõlastama," lisas ta.

Mis plaanid on Arengufondil Eesti Telekomi aktsiatega? Esimestel aastatel oli Pärna sõnul Arengufondi sooviks teostada investeerimistegevust dividendidest ning edaspidi – kui suurem ülesehitatud projektide voog investeerimisküpsuseni jõuab – asuda investeerima aktsiate müügist saadud vahendeid.

"Selles mõttes on varase faasi riskikapitali fondi ülesehitus tsükliline – esimesed 1-2 aastat ehitatakse üles projektide voogu ja valmistatakse tugevamaid investeeringuteks ette, sellele järgneb aktiivne investeerimisperiood. Investeeringu järel tegeletakse iga ettevõtte arendamise ja kasvatamisega. Keskmiselt neli aastat pärast konkreetset investeeringut järgneb õnnestumise korral selle müük või isegi börsile viimine," selgitas Pärna.

Arengufondi juht mainis, et 2009. aasta kevadise riigi lisaeelarve seadusega otsustati Arengufondilt pärast sel aastal makstavate dividendide laekumist temale kuuluvad Eesti Telekomi aktsiad riigile tagasi võtta. "Nimetatud tehingu eesmärgiks oli riigieelarve tulu poole parandamine," täpsustas ta. Kas varem Arengufondile tasuta üle antud aktsiaid saab riigieelarve tuluna näidata, on rahandusministeeriumi, statistikaameti ja Eurostati tõlgendada ning pole täna meie teada üheselt selge, märkis Pärna.

Arengufond omab kolm protsenti Eesti Telekomi aktsiatest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. April 2009, 17:38
Otsi:

Ava täpsem otsing