Tulumaks koorib Madoffi ohvritelt teise naha

27. aprill 2009, 20:47

Suur hulk California kannatanuid taotleb
seadusemuudatust, mis võimaldaks neile hüvitada Bernard Madoffi fondide kaudu
paberil teenitud rahalt makstud tulumaksu, kuna tegelikkuses nad seda raha ei
saanud.

Sajad inimesed, paljud neist elatanud ja peaaegu laostunud, avaldavad survet osariigi seadusandjatele, et kujuteldavalt tulult makstud reaalset tulumaksu tagasi saada, kirjutas täna Los Angeles Times.

"Korra langesin härra Madoffi ohvriks. Ei tahaks teist korda langeda California osariigi ohvriks," rääkis endine mahetoidufirma juhtivtöötaja, pensionär Gordon Bennett (62). Ta kaotas Madoffi kaudu investeerides 1,5 mln dollarit ja oli sunnitud hiljuti maha müüma oma armastatud kodumaja Põhja-Californias.

Nüüd taotleb üle 400 California kannatanu seadusemuudatuse vastuvõtmist, mis lubaks neil tagasi saada osa viimase viie aasta jooksul makstud tulumaksust. Kõne all on nn fantoomtulu: kasumid, mida nad kajastasid oma iga-aastastes tuludeklaratsioonides, kuid mida tegelikult olemas ei olnud ning mida tegelikult välja ei makstud. Sellised tagastused on võimalikud riigi maksuameti kogutava föderaalse tulumaksu puhul, California osariigi kohaliku tulumaksu puhul aga mitte.

Enamus kannatanuid ei ole neid esindava grupi juhi Richard Shapiro sõnul superrikkad inimesed: "Need inimesed on puuduses ja oma kodudest ilma jäämas. Nad vajavad hädasti osariigi maksutagastusi, mis mõne inimese puhul ulatuvad sadadesse tuhandetesse dollaritesse."

Grupp on oma nõusse saanud osariigi senati enamuse liidri Dean Florezi. "See pole mitte viimane pettus, millest me kuuleme," hoiatas Florez, "peame omama arusaamist seaduse piiridest ja sellest, kuidas osariik taolist maksuküsimust käsitleb." Samal ajal on senaator ka uurimas, milline mõju oleks muudatusel osariigi jätkuvalt defitsiidis eelarvele.

89aastane Paul Allen, kes elab koos oma 86aastase naisega Thousand Oaksi vanadekodus, nimetas osariigi senist poliitikat loomult ebaõiglaseks: "Maksime makse milleltki, millelt poleks pidanud maksma, sest seda polnudki."

Alleniga nõustus raamatupidaja Genae Compagna, kellel tema ülemus aitas paigutada 250 000 dollarit Madoffi juurde. Ta nägi oma bossi 20 aastat investeerimas Madoffi kaudu ja "seal ei olnud kunagi mingit probleemi... olin nii õnnelik, kui ta lubas mul asuda asjast osa võtma."

Compagna jagas väärt nõu edasi oma 15aastasele pojale, kes paigutas petturi fondi oma isiklikud 1700 dollarit, jäädes oma ainsast rahast muidugi ilma. "Olen muidu selline inimene, et ennemini matan oma raha aeda, kui riskeerin, aga selle asja puhul oli mul kindlustunne. Nii palju inimesi oli asjas sees. Aga see oli väga kaval lõks," seletas raamatupidaja.

Üle riigi said investorid Madoffi püramiidskeemis vastu pükse 65 mld dollariga. Mees on kinnitanud, et paljude investorite raha eest mingeid väärtpabereid ei ostetudki, end süüdi tunnistanud ja saab kohtuotsuse 16. juunil.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. April 2009, 20:47
Otsi:

Ava täpsem otsing