Urmas Reinsalu: Tallinna Veele päitsed pähe!

27. aprill 2009, 14:00

Majanduslikult keerulisel ajal Tallinna Vee
kasumist hiigeldividende välja võtva ja samal ajal vee hinda reguleeriva
Tallinna linna kui veefirma aktsionäri ilmne huvide konflikt vajab riigikogu
põhiseaduskomisjoni liikme Urmas Reinsalu sõnul kiiret ja otsustavat
sekkumist.

"Tänane uudis Tallinna Vee kasumi kohta (möödunud aastal 295 miljonit krooni – toim) millest 230 plaanitakse dividendidena välja maksta, näitab, et veemonopolide üle puudub Eestis igasugune kontroll. Olukord on lausa karikatuurne: vee hinna regulaatorina tegutseb Tallinna linn ise, kes on kolmandiku Tallinna Vee aktsionär ja seega ilmses huvide konfliktis," kirjutas Reinsalu oma ajaveebis.

Poliitiku sõnul pole ime, et viimase kuue aastaga on Tallinna Vee hind kerkinud üle 50% ja kasum möödunud aastal oli üle 40%. "Samal ajal sellise tulususe juures ei suunata seda raha sugugi investeeringuteks, vaid võetakse dividendidena välja. Euroopa praktika räägib mõistlikust kasumist vee-ettevõtjate puhul 10%. Mida teha?" püstitas Reinsalu küsimuse. Riigikogu algatab järgmisel nädalal seaduseelnõu, millega antakse veemonopolide hinna eelnev kooskõlastamine riigi konkurentsiameti pädevusse, tegi ta samas ettepaneku.

"Amet peab saama õiguse tutvuda kõigi majandustegevust puudutavate materjalidega ning kooskõlastab hinna mõistliku tulukuse tasemel (võttes muidugi arvesse seinist Euroopa praktikas kuulmatut kasumit). Kui vee-ettevõtja venitab taotluse esitamisega või algab vaidlustamine kohtus, siis tuleb anda konkurentsiametile õigus kehtestada piirhind vastavalt tegelikele tegevuskuludele ja mõistlikule kasumile. Kui tegevuskulud kahanevad, peab ettevõtja esitama taotluse ka hinna alandamiseks," tutvustas Reinsalu oma nägemust probleemi lahendusest.

Poliitik nentis, et taolised monopoolsed ettevõtjad oma kontrollimatu hinnakujundusega on kaasvastutavad ka viimaste aastate suure inflatsiooni eest ning muudavad kõrgete hindade kaudu konkurentsivõimetumaks ka Eesti ettevõtjaid. "Lisaks mõjutab see otseselt kõigi tallinlaste rahakotti. Seega, aega on vähe ja venitada pole mõtet – lükkame järgmisel nädalal selle menetluse käima. Sellekohased seaduseparandused on olemas ja eeldavad vaid poliitilist tahet," kirjutas Reinsalu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. April 2009, 15:45
Otsi:

Ava täpsem otsing