OECD: erapensionifondide varad on aastaga vähenenud 5,4 triljoni dollari võrra

ÄP 28. aprill 2009, 00:00

Mõnes riigis, nagu Iirimaal ja USAs, on varade väärtuse langus olnud järsemgi - Iirimaal 35% ning USAs 23%, seades surve alla kindlaksmääratud väljamaksega pensionisüsteemide rahastamise.

Enamikus OECD riikides on kindlaksmääratud maksetega pensionifondide rahaline kate langenud allapoole 90% taset, mis tähendab, et varade väärtus ei suuda kohustusi katta. Näiteks Suurbritannias oli see näitaja läinud aasta lõpuks vajunud 85%-le. Belgias ja Soomes on protsent veel 100% piirist kõrgemal, kuid samuti alanenud - 130 protsendilt 115 protsendile, kirjutas OECD oma ülevaates.

Riigid on praeguses finantskriisis reageerinud väga erinevalt - mõned on erapensionisüsteemidest loobunud, nagu Argentina, mis erapensionid de facto riigistas. Mõnes Kesk-Euroopa riigis kaalutakse naasmist jooksvalt rahastatavate pensionisüsteemide juurde, mis elanikkonna vananemist arvestades ei pruugi olla jätkusuutlik.

Riikides, nagu Island ja Hispaania, lubatakse praegu raskes majanduslikus olukorras inimestel ajutiselt või ennetähtaegselt oma pensionisääste kasutada, teistes on vähendatud sissemakseid pensionisüsteemi. Kõik see riskib aga viia selleni, et pensioniea saabudes jäävad väljamakstavad summad ebapiisavaks, hoiatas OECD. Sama oht johtub sellest, kui pensionisääste kasutada mõneks muuks otstarbeks - Iirimaal näiteks pankade rekapitaliseerimiseks.

Inimeste usaldus erapensionifondide vastu on kõikuma löönud. Samas toonitab OECD, et praegune majanduskriis ei ole vähendanud erapensionisüsteemide tähtsust täiendusena riiklikele süsteemidele, mis on surve all elanikkonna vananemise tõttu.

"Kui turutingimuste paranedes rahaline kate ja maksejõulisus ei kasva, jäävad kindlaksmääratud väljamaksetega pensionisüsteemid krooniliselt alarahastatuks," hoiatas OECD.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing