Balti Elektrijaama seiskamine tekitas ahelreaktsiooni

28. aprill 2009, 09:08

Viru Keemia Grupi ühe elektrijaama
seiskamine generaatorgaasi nappuse tõttu on osa Virumaa ettevõtteid tabanud
ahelreaktsioonist, mis algas Eesti Energia otsusest panna suveks seisma Balti
Elektrijaam.

Eesti Energia kustutab 15. mail kolmeks kuuks tule Balti Soojuselektrijaama kateldes. Eesti Põlevkivi paneb sellega seoses suveks kinni Aidu karjääri ja vähendab teiste kaevanduste töökoormust, vahendasid ERR-i teleuudised.

Viru Keemia Grupi tütarettevõte VKG Oil seiskas möödunud nädalal ühe õlivabriku ja vähendas teiste õlivabrikute töömahtu. Kui Eesti Energia säästab Balti Elektrijaama ja Aidu karjääri suvise seiskamisega umbes 22 miljonit krooni, siis VKG kaotab üle saja miljoni krooni käivet. Tootmata jääb umbes 30 tuhat tonni õli.

VKG Oili juhataja Nikolai Petrovitši sõnul ettevõte arvestas, et põlevkivi jätkub ka suvel ning sellest tulenevalt sõlmiti müügilepingud.

"70-80% toodangust läheb ekspordiks ja nüüd võivad tekkida probleemid välispartneritega. Samuti jääb transpordifirmadel tööd vähemaks. Lisaks oleme rentinud tankerid ja kuuest tankerist tuleb ära öelda. See tekitab probleeme Sillamäe sadamale. Seega on muret kogu piirkonnal," selgitas Petrovitš.

VKG Energia lõunajaam kasutab küttena õlitööstuse kõrvalprodukti - generaatorgaasi. Kui väheneb õlitootmine, väheneb ka generaatorgaasi kogus. VKG Energia jääb ilma umbes 20 miljonist kroonist müügitulust.

AS VKG Energia juhataja Andres Veske märkis, et kui ettevõte peab suvel tuha hüdrotranspordi lõpetamise tõttu tahkete kütuste põletamise lõpetama, võib see kaasa tuua selle, et firma kliendid, Nitrofert ja Genovique ei saa piisavalt auru.

Eesti Põlevkivi juhatuse esimees Ilmar Jõgi ütles, et Viru Keemia Grupi juhte hoiatati Aidu karjääri võimalikust suvisest sulgemisest juba aasta algul. Jõgi on seisukohal, et Eesti Põlevkivi on keemikutele igati vastu tulnud. Kokkulepitud koguse põlevkivi VKG saab, aga suvel tekib suur tarnelangus.

"Augusti keskel taastub normaalne tootmine ja vahele jääb ainult kolm kuud, kus on tarnelangus ja kus nad võiksid tegelda tehaste remondiga. Septembrikuu remondi nad juba tõstsid suvekuudele, mis on õige otsus, kuna septembris me saame juba anda õige koguse. Küsimus on ajastamises, mitte selles, et midagi puudu jääb," ütles Jõgi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. April 2009, 09:59
Otsi:

Ava täpsem otsing