Herkel: oleme leppinud Vene Föderatsiooni justkui suuremate õigustega

29. aprill 2009, 18:51

Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee
Eesti delegatsiooni juht Andres Herkel ütles, et Venemaa nn suuremate õigustega
leppimine on viinud Venemaa naaberriikide ründamiseni.

„Me oleme järk-järgult leppinud sellega, justkui oleks Vene Föderatsioonil rohkem õigusi kui teistel liikmesriikidel,” märkis Herkel oma kõnes, vahendas riigikogu pressitalitus.

Herkeli sõnul on sellise hoiaku tagajärjeks olukord, kus Euroopa Nõukogul on liikmesriik, kes võib rünnata naaberriiki ja okupeerida tema territooriumi, võib korraldada oma passide pealesunnitud jagamise teise riigi kodanikele, võib avaldada teisele riigile survet, et välja vahetada sealne valitsus, võib tunnustada mitte-riike ehk jõuga loodud separatistlikke režiime, võib takistada rahvusvaheliste vaatlejate ligipääsu konfliktialale, võib arendada oma sõjalisi baase ja kohalolekut teise riigi territooriumil ning võib oma tegevusega põhja lasta Euroopa Inimõiguste Kohtu töö.

„Me tahame, et meie organisatsioon oleks tõeliselt väärtuspõhine ja tahame samal ajal, et Venemaa oleks selle organisatsiooni liige. See soov iseenesest on positiivne ja soovitav, kuid kaugeneb iga päevaga reaalsusest. Samm-sammult on see muutunud järjest võimatumaks,” tõdes Herkel täna Euroopa Nõukogu Parlamentaarsel Assambleel, kus arutati Venemaa-Gruusia sõja jätkuraportit.

Kevadistungist võtavad Eesti delegatsiooni koosseisus osa veel Riigikogu aseesimees Kristiina Ojuland ning liikmed Mailis Reps, Aleksei Lotman ning Indrek Saar.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. April 2009, 18:51
Otsi:

Ava täpsem otsing