Kõigil indiaanlastel on samad esivanemad

29. aprill 2009, 23:07

Teadlaste seas valitseb üksmeel, et
indiaanlaste esivanemad saabusid Ameerikasse Aasiast üle Beringi väina ning
levisid sealt edasi Gröönimaast Tulemaani. Üksmeelt pole aga olnud ses osas, kas
uusasukad saabusid Ameerikasse ühekorraga või mitmete lainetena.

Nüüd on teadlased kümnete erinevate indiaanihõimude liikmete DNA võrdlemise teel teinud kindlaks, et saabujad pidid jõudma Ameerikasse ühe lainena. Teadlased leidsid ka, et kõik indiaanlased on omavahel lähemalt sugulased kui ühegi teise Euraasia populatsiooniga. „Erandi moodustavad vaid Beringi väina vahetus läheduses elavad inimesed,“ ütles Kari Britt Schröder, ajakirjas Molecular Biology and Evolution ilmuva artikli esimene autor California ülikoolist.

Teadlased leidsid bioloogilise rollita geneetilise markeri, mis esines kõigis kontrollitud 41 indiaanihõimus, kelle elukohad ulatusid Gröönimaast Tšiili lõunatipuni. Samuti oli see marker olemas tšuktšidel ja korjakkidel teisel pool Beringi väina. Teadlased võtsid vaatluse alla kokku 54 Euraasia populatsiooni, kuid peale kontinendi kirdenurga seda markerit mujal Euraasias ei esine.

See viis teadlased lisaks ka järeldusele, et indiaanlaste esivanemad pidid Euraasia kirdenurgas elama mõnda aega isolatsioonis ülejäänud Aasia elanikest, sest muidu oleks loogiline eeldada, et vastav marker peab olema laiemalt levinud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. June 2009, 19:23
Otsi:

Ava täpsem otsing