Gildi fondiosanikud raha näha ei lootnudki

Virge Lahe 30. aprill 2009, 00:00

Riskikapitalifirma MTVP juhtiv partner Allan Martinson usub, et enamik Gild Arbitrage'i fondiosaku omanikke on praeguse seisuga fondi investeeritud raha paariks-kolmeks aastaks maha kandnud. "Ma ei tea ühtegi inimest, kes kaine mõistusega oleks arvanud, et mais osakuid lunastama hakatakse. Kust see raha pidi tulema?" küsis Martinson.

Gild Arbitrage'i fondivalitseja Tõnno Vähi sõnul on osakute lunastamise peatamist toetanud ja soovinud enamik investoreid. "Fond võib varad kiirmüüki panna, kuid praegustes turutingimustes ei pruugi saadud raha katta fondi laene," selgitas ta. "Enne lunastamiste ja märkimiste jätkamist peab fond tasuma laenud ja taastama fondi likviidsuse. Seega ei ole fondivalitsejal muud võimalust kui teha praegu tööd tulemusliku varade müügi nimel."

Martinson ei oska pakkuda, mis on osaku puhasväärtus, aga kuna fondil on laene üsna tublisti peal, siis praeguste intressidega võivad need süüa igasugust vara päris kiiresti. Küsimusi on temas tekitanud fondiosaku puhasväärtuse arvutamine kuni fondi sulgemiseni mullu septembris. Selle ajani arvutati fondiosaku puhasväärtust pidevalt tõusvas joones, keskeltläbi poolteist protsenti kuus, ütles ta. "Ma ei ole kindel, et see arvutus õige oli. Kui septembris fond kinni läks, siis mitmed asjad, mis seal portfellis olid, olid juba siis küsitava väärtusega. Kujutan ette, et kui puhasväärtus hakanuks kukkuma, oleks see kaasa toonud osakuomanike müügilaine, mis oleks omakorda kiirendanud kogu seda lumepalli," selgitas Martinson.

Investori mätta otsast on puhasväärtuse arvutus Martinsoni sõnul tundlik teema, sest seda teeb fondihaldur ise, kuid võtab selle tõusu pealt ka kopsakat tulemuspreemiat ehk siis sisuliselt määrab endale boonust.

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu juht ja riskifondi Gild Arbitrage'i investor Tõnis Rüütel tõdes samuti, et eks Gildi otsus üks sundkäik jälle on ja loomulikult ei tee see ühtegi investorit rõõmsaks. "Kas panna teadlikult oma raha põlema või loota, et sealt ikka midagi tuleb - ma ei näe muud alternatiivi," ütles Rüütel.

Rüütel ütles, et tal pole õnneks erilist vajadust fondiosakuid maha müüa. "Ma olen hästi mõistlikult investeerinud ilma igasuguse finantsvõimenduseta. Ma saan endale lubada seda ootamist," märkis ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing