Kümnetest aiateemalistest raamatutest on praktilisemad abimehed need, mis meie oma autorite kirjutatud

30. aprill 2009, 00:00

Palju on tõlgituid aiapidamise käsiraamatuid, kus korratakse enam-vähem samu tõdesid ja näiteid ja eks kordamine ongi tarkuse ema.

Neist vast kõige etem on Briti Kuningliku Aiandusseltsi väljaannete põhjal kokku pandud käsiraamat: "Praktiline aiapidaja käsiraamat", väljaandjaks Maalehe Raamat. Palju on jooniseid (selged ja arusaadavad) ja nende kirjeldusi. Maa ettevalmistamisest samm-sammult istutamiseni jne. Kuid kõiki soovitusi ei saa Eestis üks ühele rakendada. Lugeda tuleb mõistusega, meie kliima tingimusi arvesse võttes.

Kujundamise koha pealt on vast asjalikum "Aiakujunduse piibel" - natuke hirmutav pealkiri, jälle üks järjekordne "piibel". Näiteks on toodud aiaplaanid igast stiilist: romantilisest kuni minimalistliku kujunduseni. Sealt saab ideid, mida kohandada oma aeda. Taimevalikut muidugi tuleb vaadata kriitiliselt, mõelda kas kõik toodud taimed meil ikka vastu peavad. Fotosid seal palju pole, aga igal-juhul on raamat inspireeriv.

Algajale aednikule on heaks ülevaateks, mida aiapidamine endast üldse kujutab soome keelest tõlgitud "Aiaraamat kõigile". Ilmunud kirjastuselt Tänapäev. Raamatus on palju pilte ja lihtsaid seletusi aiatööde kohta, riietuse valikust kuni õunapuude lõikamiseni.

Tihti ehitatakse aiaraamatud üles aastaaegade vaheldumisest lähtudes. Selline raamat eesti autorilt on tuntud püsilillede kasvataja Aarne Kähri "Aedniku aastaring". Ajakirjade Kirjastuse väljaanne. Humoorikas ja kogenud aedniku näpunäiteid sisaldav raamat. Hea kingitus igale aiaomanikule. Eraldi mainimist vääriks seal Ann Tenno aiafotod ja Andrus Kasemaa joonistused.

Maalehe Raamatu välja antud trükised on väga head - näiteks "Valik plaane väikeaeda", mille peatoimetaja on Andrew Wilson.

Seda raamatut soovitan väga, kuna see on hädavajalik inspiratsiooniallikas enam kui 140 rahvusvaheliselt tunnustatud aiakujundaja plaaniga. Sisaldab plaane nii erikujuliste kui ka korrapärastele aedadele. Käsitlemist leiavad nii katusaiad kui ka erikujulised krundid ja väga väikesed aiad.

Lihtsalt kasutatavad tehnikad ning leidlikud ideed, mida saab rakendada ükskõik millises kliimas ja ükskõik millises väikeaias.

"Suvelilled", autoriteks Lena Mänson ja Bertil K. Johanson. Selles raamatus kirjeldatakse põhjalikult suvelilli, nende õiget kasutamist värvide ja kasvukoha järgi. Minu soovitus ongi see, et rohkem ja julgemalt võiks kasutada oma haljastuses suvelilli.

Minu lemmikud on John Brookes ja tema kirjutatud raamatud "Garden design book", "Väike aed" ja "Garden masterclass". Raamatus "Väike aed" on juttu mitmesugustest aiastiilidest, igasugu õuetubade kujundamisest, aia koostisosadest ning soovituslikult õigest taimestamisest. Rikkalikult on selles raamatus ka fotosid.

Hiljuti leidsin poeletilt raamatu "Kõik ehitamisest koduõuel" - selles väljaandes on algajale kõik väga lihtsalt ja selgelt ette näidatud, kuidas ehitada terrasse, treppe, lehtlaid ja palju teisi väikeehitisi koduaias.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:56
Otsi:

Ava täpsem otsing