Muusika Siiditee maadelt

Kersti Inno 30. aprill 2009, 00:00

Festivali kunstilise juhi Peeter Vähi kinnitusel sai ta selleks festivaliks inspiratsiooni kahe aasta taguselt Siiditee-reisilt, kui nad püüdsid 17 eestlasest grupiga taasavastada Siiditeed ja sellega piirnevaid iidseid eksootilisi kultuure.

Üheskoos kulgeti radadel, mida mööda on kunagi astunud legendaarsed valitsejad ja ilmarändurid, nagu Aleksander Suur, Tšingis-khaan, Marco Polo, Nikolai Roerich, ning mille kaudu toimus iidne kaubavahetus. Rännuteele jäid Hiina, Pakistan, India, Afganistan, Iraan, Türgi ja Süüria, lisaks veel piirkonnad, mis pole iseseisvad riigid, kuid mille elanikkond on selgelt identifitseeritav etnilise kuuluvuse ja kultuuri tõttu, nagu Uiguuria, Kashmir, Hunza, Punjab ja Kurdistan.

"Festivali eesmärk on olnud näidata ida muusikat kahes eri aspektis: ühelt poolt staaresinejad, teisalt on olnud suund näidata meie rahvale autentsel kujul religioosseid rituaale ja originaalmuusikat, mis järgib sajanditevanust stiili ega ole mõjutatud popmuusikast ja tänapäeva lääne muusikast," ütleb Peeter Vähi. "Nautinud Siiditeel paljude muusikute ja tantsijate esinemisi, ei suutnud me kuidagi loobuda kiusatusest kutsuda neid seekordsele "Oriendile" ning lisada festivalile alapealkirja "Siiditee sõnum"."

Staaresinejaist on tuntumaid nimesid kindlasti festivali avakontserdil esinev Wu Man, hiina traditsioonilise pirnikujulise pilli pipa mängija, kelle meisterlik mäng on inspireerinud pipa-muusikat kirjutama nii Terry Riley kui ka Philip Glassi ja Tan Duni. Koos Yo-Yo Maga on ta asutanud Siiditee projekti, musitseerinud nn hiina lautol koos eri maailmajagude kammer- ja sümfooniaorkestritega ning rahvusvaheliselt tuntud muusikutega.

Jaapani bambusflöödi yokobue virtuoos Michiko Akao esitab samal kontserdil koos buda munkadega Jaapani iidse budistliku rituaali Lootose mandala shomyo laulutraditsiooni vaimus. Shomyo tuleb sanskritikeelsest sõnast sabdavidya, mis tähendab hääleteadust, ka hääletekitamise viisi, millega braahmanid retsiteerisid Veda tekste. India Veda tekste ja jaapani shomyo't ühendab maagiline jõud, mis esitajate ja suure osa kuulajate arvates mõjutab kosmilist korrastatust.

Iraanist tulevad festivalile Shanbehzadeh duo ja kuuest iraanlannast koosnev Rozaneh Ensemble, mis esitab mitme tuhande aastast iraani muusikat originaalkujul.

Põhjaindialase Abhay Phagre trios mängib bansuri-flöödi meistri Phagre ja tabla-trummari Vinod Lele kõrval tanpural kaasa Peeter Vähi. Indias sai Phagre tuntuks koostöö kaudu hinnatud Delhi laulja Shri Madhup Mudgaliga, kes aitas Phagrel mõista india klassikalise muusika olemust. Raga-kultuuri saadikuna on Phagre esinenud mitmel pool maailmas, alates Põhja-Euroopast Uus-Meremaa ja Brasiiliani.

Afganistani raga-traditsiooni tutvustab lauljast ja viiest instrumentalistist koosnev Kabul Ensemble.

Kindlasti tasuks kuulata ka pakistani lauluvormi qawwali pakistanlase Fareed Ayazi esituses, Türgi superstaari Burhan Ö?alit ja Sufi Folkansamblit Kashmirist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:01
Otsi:

Ava täpsem otsing