Tööstustoodang vähenes märtsis kolmandiku võrra

30. aprill 2009, 09:28

Tööstusettevõtete toodang vähenes märtsis
eelmise aasta märtsikuuga võrreldes 30%, teatas statistikaamet.

Eelmise aasta lõpus alanud tööstustoodangu järsk langus jätkus ka märtsis. Kui 2008. aasta oktoobris-novembris oli toodangu langus eelmise aasta vastava kuuga võrreldes 15% piires, siis detsembris vähenes toodang 22%, tänavu jaanuaris 27% ning veebruaris ja märtsis 30%.

Töötleva tööstuse seisus pole statistikaameti teatel märtsi jooksul olulisi muutusi toimunud. Toodang vähenes eelmise aasta märtsiga võrreldes 33%, mis viis toodangu tagasi 2003. aasta tasemele. Langust põhjustas eelkõige ebapiisav nõudlus nii sisemaisel turul kui ka ekspordiks, kusjuures müük vähenes võrdselt 27% nii sise- kui ka välismaisele turule.

Märtsis vähenes toodang kõikides töötleva tööstuse harudes. Suurimas tööstusharus — toiduainete tootmises, mis on orienteeritud valdavalt siseturu tarbimisele — vähenes toodang 13%. Toiduainete toodangu langus oli ka märtsis töötleva tööstuse harudest üks väikseimaid.

Valdavalt välisturule orienteeritud elektroonikaseadmete tootmises vähenes toodang samuti 13%. Metalltoodete tootmises vähenes toodang neljandiku võrra. Jätkuvalt on ligi 35%-lises languses puidutööstus, kus vähenes nii saematerjali kui ka kõikide puittoodete tootmine. Suurim langus (63%) oli märtsis keemiatoodete tootmises. Seoses hinnalangusega maailmaturul on peatatud põhikemikaalide tootmine, laki-värvitooteid toodeti ligi 40% ja tihendussegusid 46% vähem kui eelmise aasta samal ajal.

Energeetika oli ainus tööstusharu, kus toodang suurenes. Elektrienergia tootmine suurenes märtsis eelmise aasta märtsiga võrreldes 18%. Energiatootmise kasvu põhjustas eelkõige elektri eksport Soome ja Lätti. Soojuse tootmine vähenes 6%.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel vähenes tööstustoodang märtsis võrreldes veebruariga 3%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. April 2009, 09:28
Otsi:

Ava täpsem otsing