Peaministri mõte müüa Eesti Loto tuleb ettevõttele üllatusena

Lemmi Kann 04. mai 2009, 00:00

Peaminister Andrus Ansipi sõnul tuleb kindlasti otsida ka uusi mittemaksuliste tulude suurendamise võimalusi. "Mõned neist võivad tunduda esialgu utoopilised ja peaminister ei peaks viskama ideed õhku, aga näiteks Ühendkuningriigi analoogia põhjal monopoolse loto korraldamise õiguse andmine pikemaks perioodiks erasektorile. Miks riik peab pidama Eesti Lotot?" pakkus Ansip välja ühe variandi.

Eesti Loto juhatuse esimees Aivar Lepp ütles Äripäevale, et sai peaministri ideest Eesti Loto erakätesse anda teada meedia vahendusel. "Minu jaoks oli see uudis. Vähemalt Eesti Loto töötajatega pole see viimasel ajal jutuks tulnud, kuigi varem on tõesti mõne nõukogu liikme arvamusena läbi käinud. Kui, siis on sellest seekord räägitud pigem omaniku ehk rahandusministeeriumi tasemel," nentis Lepp.

Rahandusministeerium teatas, et praeguse seisuga ei ole mingit spetsiaalset analüüsi Eesti Loto kohta tehtud.

Kuigi rahandusministeerium tellis hiljuti Eesti Loto juhtkonnalt ülevaate firma majandusseisust, oli Lepa sõnul tegemist korralise iga-aastase aruandega ettevõtte tegevuse ja finantseesmärkide kohta. Muude küsimuste hulgas on Eesti Loto Lepa kinnitusel pidanud seadusest ja valitsuse määrusest tulenevalt igal aastal andma oma seisukoha võimaliku erastamise kohta, mida tehti ka nüüd: "Riik peaks säilitama sajaprotsendilise osaluse Eesti Loto ASis."

Juriidiliselt läheks Eesti Loto opereerimise erakätesse andmine ning eriti erastamine üsnagi tülikaks, sest hasartmänguseadus võimaldab loto korraldamist ainult 100% riigi omanduses olevale ettevõttele ehk hasartmänguseadust muutmata pole Eesti Loto mingit mõtet müüa.

Enne mingeid konkreetsemaid otsuseid on Lepa sõnul aga vara selle tehingu võimaliku tulususe üle spekuleerida, sest pole teada, millistel tingimustel ja kellele oleks riik nõus Eesti Loto opereerida andma või erastama.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing