Andres Arrak: järgmist eelarvet tehakse esimest korda tõsiselt

04. mai 2009, 16:36

Järgmise aasta riigieelarvet koostades
võtavad majandusministeerium ja riigikogu seda esimest korda tõsiselt, usub
majandusteadlane ja õppejõud Andres Arrak.

Majanduslangusel on tema sõnul üks hea omadus. "Eestlased, riigikogu ja majandusministeerium võtavad esimest korda eelarve koostamist tõsiselt," väljendas Arrak usku Eesti võimesse eelarvet eurokriteeriumi piiril hoida.

Samas märkis Arrak ERRi raadiouudistele Euroopa Komisjoni majandusprognoosi kommenteerides, et majanduslanguse konkreetset numbrit ei maksa tõsiselt võtta. "Tegelikult neid prognoose on ju kogu aeg tehtud ja kui vaadata, mida maailmapank, IMF, Eesti Pank ja meie statistikaamet siin viimase pooleteise aasta jooksul kokku on prognoosinud, siis eriti täppi see ei ole läinud," sõnas ta.

Tema ütlusel ei oma suurt tähtsust, kas majandus langeb 10,3% või 8,5%. "Küsimus on ikkagi selles, kas Eesti on piisavalt paindlik kohandumaks nende tingimustega," märkis Arrak. "Selge see, et see prognoos on ohumärk, sest tegu on organiga, kellega on meil vaja häid suhteid," lisas ta.

Arrakule ei meeldi aga see, et Euroopa Komisjon on endale võtnud julguse ennustada Eesti 2010. aasta eelarvedefitsiidiks 3,9%. "Ma ei ole nõus sellega, et nad spekuleerivad ette juba, et me niikuinii ei suuda järgmisel aastal eelarve tasakaalu kriteeriumit täita ja et me nagunii ei saa eurot – see on nüüd puhas spekulatsioon," kinnitas majandusteadlane.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. May 2009, 18:11
Otsi:

Ava täpsem otsing