Kriis õpetab targalt elama

04. mai 2009, 07:38

USA peale on alati saanud kindlad olla kõik
krediitkaarte väljastavad ja nende tehingutelt tulu saavad ettevõtted.
Ameeriklaste eluviis lihtsalt soosib krediidi kasutamist ka igapäevaste ostude
tegemisel.

Jõuvahekorrad on nüüd siiski muutumas. Eelmise nädala lõpus avaldas tehingute ülekandmisega tegelev Visa koos suurepäraste majandustulemustega ka statistika eri liiki maksevahendite kasutamisest ja esimest korda 21 aasta jooksul ületab deebetkaartidega sooritatud maksete maht selle aasta esimeses kvartalis krediitkaartide oma.

Veel imekspandavam on teatava hulga ameeriklaste hoiak. "Mõistmine, et olen nüüd täiskasvanu ja pean hakkama säästma, on valus," sõnas majanduslehele The Wall Street Journal 26aastane konsultatsioonifirma analüütik Brad. Ja nagu näha kogu USA harjumuste muutust väljendavast statistikast, on Bradil üsna mitu mõttekaaslast.

Ei pea olema eriline majandusteadlane, mõistmaks, mida võib teha üle oma võimete elamine. See tähendab pidevaid väikeseid, järgmisest kuupalgast kaetavaid võlgu.

Selgelt on õppust võtnud ka need, kes varem pole kunagi säästmisele mõtlema pidanud. USA valitsuse andmetel kerkis riigi elanike säästude kasvatamise määr jaanuaris 5 protsenti. Uskumatu või mitte, aga tegemist 14 aasta kõrgeima tasemega.

Miks inimesed end küll ise päästa ei taha, mõtlen. Ja pean siinkohal silmas ka laiemat inimkonda lisaks kõigi võimaluste maadele.

Ei ole ju kellelegi üllatuseks, et järjekindel tomatite ja kurkide ostmine panga raha eest kõrge intressiga võib kaunis külma sahmakana mõjuda, kui ühel hetkel sissetulekud katkevad.

Võib-olla olen pisut liiga konservatiivne, aga krediitkaarti peaks siiski kasutama vaid teatud sorti väljaminekute jaoks, nagu näiteks reiside broneerimine.

Tõsi, olen kohanud ka aktiivselt investeerimisega tegelevaid inimesi, kes igapäevaste väljaminekute jaoks panga raha kasutavad ning selle õigel ajal tagasi maksavad ajal, mil enda raha mujal kasvab. Aga need juhtumid on pigem erandlikud. Kriisid õpetavad meid edukamalt elama, tuleb välja. Ja ega rikkuski tavaliselt võlaga koos kasva.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. May 2009, 07:49
Otsi:

Ava täpsem otsing