Euroopa Komisjon: külmalaine jätkub

ÄP 05. mai 2009, 00:00

Euroliidule tervikuna ennustas Euroopa Komisjon SKP langemist tänavu 4% ning langus stabiliseerub suuremas osas 2010. aastal.

Majanduslanguse peamine tegur on ülemaailmse finantskriisi süvenemine, maailmakaubanduse järsk vähenemine ning eluasemeturgude kukkumine mõnes riigis, seisis Euroopa Komisjoni pressiteates.

"Euroopa majandus kogeb kõige sügavamat ja laialdasemat majanduslangust sõjajärgsel perioodil. Kuid ambitsioonikad meetmed, mida valitsused ja keskpangad on võtnud neis erakordsetes tingimustes, peatavad ennustavalt sel aastal majandustegevuse languse ning annavad järgmisel aastal võimaluse taastumiseks. See eeldab kiiret tegutsemist, et eemaldada langenud väärtusega vara pankade bilansist ning vajaduse korral rekapitaliseerida pankasid," ütles komisjoni majandus- ja rahandusküsimuste volinik Joaqu?n Almunia.

Majanduslangus on endaga kaasa haaranud järjest rohkem riike, sealhulgas tärkava majandusega riike ja arengumaid. Stimuleerivad eelarvepõhised ja fiskaalmeetmed annavad siiski tulemusi ja finantskriis vaibub järk-järgult ning ülemaailmne SKP kasv võtab 2009. aasta teises pooles ennustavalt jälle positiivse suuna, teatas Euroopa Komisjon. Loodetakse, et 2010. aastal on ülemaailmne majanduskasv 2%.

Erasektori investeeringud on saanud hoobi, mis kajastub väiksemates nõudluse ootustes, tootmisvõimsuse rakendamise järsus languses ning kitsastes rahastamistingimustes. Samuti on maailmakaubanduse märgatava languse tõttu eksport järsult vähenenud.

Kuigi madala nafta hinna ja madala inflatsiooni tõttu püsib eratarbimine suhteliselt tugevana, vähendab tööturu jätkuv halvenemine reaalset kasutatavat tulu. Ainult valitsemissektori kulud ja riiklikud investeeringud aitavad sel aastal kaasa positiivsele majanduskasvule, teatas Euroopa Komisjon.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:04

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing