Swedbanki Eesti fondid peakontori käsu alla

Katre Pilvinski 05. mai 2009, 00:00

Kliendi ja panga suhetes ei muutu midagi, kinnitas Swedbank Investeerimisfondide juht Eestis Fabio Filipozzi.

Fondiinvesteeringute strateegia paikapanek jätkub Swedbanki Eesti üksuses, Rootsis Swedbank Roburis hakkavad spetsialistid aga tegema igapäevaseid valikuid investeerimisinstrumentide ning finantsturgude lühiajalise nägemuse osas, teatas pank.

Muudatus on osa Swedbanki grupi strateegiast, millega astutakse samm ühtse varahalduse loomise suunas, ütles Filipozzi.

"Kliendi ja panga vaheline suhtlus toimub täpselt samuti nagu seni. Fondid on endiselt registreeritud Eestis, ent klientide raha igapäevase investeerimisega hakkab tegelema rahvusvaheline meeskond, mis on kokku pandud Baltimaade investeerimisettevõtete ja Swedbank Roburi spetsialistidest," rääkis Filipozzi.

Swedbank Roburi tegevjuhi Mats Lagerqvisti sõnul on Swedbank Robur rahvusvahelistel turgudel tegutsenud juba üle 20 aasta ning pälvinud tunnustust nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel tasandil. "Ühtse varahalduse abil saame klientidele pakkuda atraktiivseid tooteid ja kõrgetasemelist tööd nii pensioni- kui ka teiste investeerimisfondide juhtimisel," rääkis ta.

"Eesmärk on luua üks suur tugev varahaldusettevõte - kokku viiakse Swedbanki grupi parim investeerimisalane kompetents, lähtutakse ühtsetest riskikontrolli põhimõtetest ning hakatakse pakkuma laiemat investeerimistoodete valikut," märkis Filipozzi.

Filipozzi sõnul pannakse Eesti, Läti ja Leedu tasandil endiselt paika investeerimisstrateegia - millistesse varaklassidesse ja regioonidesse investeeritakse. Klientide tehtud fondiinvesteeringute hoidmises ei muutu midagi - osakuid ei viida Rootsi. Fondid jäävad ka edaspidi Eestisse registreerituks ja Eesti finantsinspektsiooni järelevalve alla.

Tõenäoliselt on Swedbank otsustatud, et siin pole mõtet luua kompetentsikeskust, kuna see on olemas Rootsis, kommenteeris uudist varahaldusfirma Limestone partner Alvar Roosimaa.

"See oli pikalt etteaimatav käik, et Swedbanki Eesti fondide investeeringuid hakatakse juhtima Rootsist. See oli üks põhjus, miks mina kunagi Hansa fondist ettevaatavalt ära läksin," tõdes endine Hansa fondijuht Roosimaa.

Omanik teeb, mis omanik soovib, kommenteeris ta muudatust. "Sellepärast ta ostis Hansapanga, et teha otsuseid, mis on talle strateegiliselt olulisemad. Midagi emotsionaalset siin pole," avas Roosimaa Swedbanki otsuse tagamaid.

Roosimaa sõnul on varade mahtusid vaadates otsustusküsimuses langus suur, aktsiafondide poolel ligikaudu 80 protsenti, ning ära läheb ka pensionifondide otsustamine.

Eestis ei vähendatud otsustamist investeeringute üle seetõttu, et eestlased ei saanud tööga hakkama. Praegu jagavad Eesti ja Rootsi ühisvastutust. Kõik kliendisuhted jäävad kohalikuks, samuti suhted kohalike võimude ja seaduseandjatega.

Swedbank Groupi kohalike harudega hoiame kohalikku fondijuhtimist fookusega meie klientidel ja kohalikel ettevõtetel.

Usume, et kliendid näevad outsourcing'u efekti paranenud investeeringute toimingutes ning atraktiivsemas toodangute pakkumises.

Kuidas jagunevad ülesanded Eesti ja Rootsi vahel: outsourcing tähendab, et Eesti fondide ja portfellide igapäevased investeeringute otsused kantakse üle Stockholmi.

Siiski on Eestis ka kohalik portfellijuht, kes teeb tihedat koostööd Stockholmiga, omades täielikku ülevaadet investeerimisotsustest.

Kohalik varahalduse juhtimisettevõte vastutab siiski investeeringute soovituste, riski profiilide ja strateegiliselt võrdlevate analüüside eest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:04

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing