Pooled soomlased mõtlevad mustadeks päevadeks raha koguda

05. mai 2009, 15:59

Ligi pooled soomlased on alustanud
säästmist mustadeks päevadeks, kuigi mõne jaoks on juba liiga hilja, kirjutab
Taloussanomat.

Soome rahandusala liidu arvates peaks arvel olema vähemalt mõne kuu palk ja sellestki ei piisa. Liidu täna avaldatud rahakasutuse uuringu järgi kavatseb 48 protsenti soomlastest selle aasta jooksul sääste koguda. Suurem osa paneb raha panka ja enamasti kogumiskontole. Inimesi ei huvita investeerimisfondid ja aktsiad. Säästa kavatsevate inimeste arv on eelmise aastaga võrreldes nelja protsendi võrra kasvanud.

Liidu rahandusspetsialisti Ulla Haloneni sõnul on see praeguses olukorras mõistlik tegutsemisviis. Ta tuletas meelde, et vaid viis aastat tagasi oli kõigest 39 protsendil soomlastest säästmisplaane.

Tõusuaastatest ära hellitatud soomlased ärkasid säästmisele alles siis, kui majanduskeskkond jahenema hakkas. Nii mõni märkab nüüd, et on juba liiga hilja. "Kulutamisele on nüüd pidur peale pandud, aga keegi ei tea, kas piisavalt vara," ütles Halonen.

Kiiremini on kulutamisest loobunud 55–64aastased. Kui veel eelmisel aastal oli neist vaid 55 protsendil sääste investeeringuid, siis nüüd on see number kasvanud juba 68 protsendini. Seevastu 20–28aastastel on sääste endiselt vaid üksikutel. Veelgi hullem, üle viie protsendi noortest on aasta jooksul võtnud SMS-laenu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. May 2009, 15:59
Otsi:

Ava täpsem otsing