Tere käibevahendid on 'laos' kinni, 'ladu' aga müüdud

Ülo Kivine 06. mai 2009, 00:00

Tere AS peab vajalikuks ettevõtte käekäigu kajastusele eilses Äripäevas lisada oma kommentaari.

Veebruari lõpus avas Euroopa Liit interventsiooni, mille eesmärk on osta turult kokku üleliigne toodang (lõssipulber ja või). Kuivõrd Eestis tarbitakse endiselt ca 55% kogu piimatoodangust, on ELi sekkumiskokkuost vajalik tootja-tööstuse väärtusahelas. Süsteemis olevad hinnatasemed on tunduvalt kõrgemad vabaturul kaubeldavatest, seega toob ELi meede enam stabiilsust kogu ahelasse.

Eestis on selle meetmega hõlmatud vaid Tere AS (nt Lätis ei kasuta seda ükski tööstus), tootes ise ja pakkudes teenust partnereile. Tere on tootnud sekkumiskokkuostu üle 1000 t lõssipulbrit ja ca 650 t võid, mille rahaline väärtus on u 50 miljonit krooni. Ehk ettevõte on ses ulatuses alates märtsist tootnud, müünud kauba ja ootab nüüd raha.

Keerulisem on lugu meetme haldamisega, mida Eestis korraldavad PRIA ja põllumajandusministeerium. Seal võiks asjaajamine küll kiiremini toimuda. Reeglid lubanuks PRIA-l osa raha välja maksta juba aprillis, kahjuks see viibib siiani.

Interventsiooni tootmine on lisaks ka 100% eksport, mille puudusest on pikalt räägitud. Veelgi enam, see on garanteeritud müük garanteeritud hindadega, mida kasutab suur osa vanast Euroopast, küsimus on vaid raha pikemas käibes.

Oleme selgitusi jaganud maksuametile ja partnereile, kes on ka tekkinud olukorda mõistnud. Lisaks oleme maksuametile esitanud avalduse maksuvõla ajatamiseks.

Oleme nördinud teema käsitlusest ÄPs - viimane on Tere ASi justkui juba "maha kandnud" (ÄP eilne võrdlus Ameerika autotootjatega), ootamata ära ettevõtte selgitust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing