Euroopa investorid mässavad juhtide tasude vastu

06. mai 2009, 12:00

Aktsionäride hääletushooaeg juhtide
töötasude üle terves Euroopas on just õiget hoogu saamas, kuid
finantskriisis on investorite aktiivsus selle vastu
märkimisväärne.

Kaevandusfirma Xstrata koges eile tugevat aktsionäride protesti juhtide töötasude poliitika suhtes, kus kolmandik häältest olid tasude vastu ning aastakoosolekul kukkus selle toetus läbi, kirjutas Financial Times.

Naftafirma BP koges sama protestihääletust töötasude vastu eelmisel kuul ning juhtide tasud vaidlustatakse eeldatavalt ka Shelli aastakoosolekul sel kuul.

"Osalusprotsent koosolekutel on kasvanud ning hääli juhtide töötasude ettepanekute vastu erinevates riikides on üha enam, näiteks nagu Hollandis ja Rootsis," ütles riski mõõtmise agentuuri RiskMetrics Euroopa ja Lähis-Ida ettevõtete juht Jean-Nicolas Caprasse.

Euroopa on näinud viimastel kuudel mässu Hollandis (Heineken, ASML, KPN) ja Rootsis (Volvo, Nordea). Viimased paar nädalat on näidanud, et tendents suundub ka Suurbritanniasse. Heinekeni juht on Jean-Fran?ois van Boxmeer, ASMLi juhib Eric Meurice, Volvo juht on Leif Johansson, Nordea grupi juht on Christian Clausen.

"Juhtide töötasude teema on number üks Suurbritannias ja Euroopas," ütles Caprasse. "Üks asi, millega aktsionärid nõus on, et nad ei taha premeerida läbikukkumist ning nad on seda viimase aasta jooksul väga palju näinud. See on ühendanud aktsionäride fookuse," lisas ta.

Suurbritannias on saavutanud hääletused juhtide töötasude vastu rekordtasemed ettevõtetes BP, Pearson ja Xstrata. Tavaliselt on juhtide tasud saanud saanud heakskiidu 90%-lise häältearvuga. Kuid Xstrata saavutas eile 64,4% aktsionäride poolehoiust. Pearson, Financial Timesi omanik, sai 67,5% häältest.

Kuni dekaad tagasi oli hääletamine tihti fondijuhtide üks vähimtähtis ülesanne. Mõned investorid lihtsalt ei hääletanud ning toetasid lihtsalt seda otsust, mida juhtkond soovitas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. May 2009, 12:00
Otsi:

Ava täpsem otsing