Parts: eurotsooni laiendamine taastaks kindluse

06. mai 2009, 11:07

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan
Parts kutsus eile Euroopa Liitu laiendama eurotsooni, mis taastaks investorite,
finantssektori, reaalmajanduse ja tarbijate kindlustunde.

Eile Prahas toimunud Euroopa Liidu mitteametlikul konkurentsivõime nõukogul Eestit esindanud Parts rääkis oma sõnavõtus eurotsooni laiendamisest, vajadusest kiiresti rakendada teenuste direktiiv ning tõsta tarbijate kindlustunnet piiriüleste tehingute sooritamisel.

Oma sõnavõtus rõhutas Parts vajadust eurotsooni laiendamise järele, mis taastaks investorite, finantssektori, reaalmajanduse ja mis väga oluline, ka tarbijate kindlustunde. "Eesti on endale seadnud eesmärgiks eurole ülemineku 2011. aastal ja me näeksime rõõmuga, kui teisedki riigid kohandaks oma majanduse ja finantseesmärgid hetkeolukorraga. Meil on vaja rohkem riike ja tarbijaid, kes kasutaksid sama valuutat," ütles ta.

Teenuste direktiivist rääkides nõustus majandusminister ELi eesistujariigi Tšehhi arvamusega selle kiireks rakendamisvajaduseks. "Mõnikord keskendume me kahjuks liigselt sellele, kes teenust pakub, unustades selle, mida tarbijad tegelikult ootavad või vajavad, ning riskime nii varjatud majandusliku natsionalismiga. Ühelt poolt me lubame tarbijate nimel erinevaid hindu välismaal saadetud SMSidele, teisalt sallime praeguses [europarlamendi menetluses olevas] telekomi paketis teenuste pakkuja poolt kehtestatud keelde innovaatilistele tehnoloogiatele nagu seda on Skype, mis võimaldab klientidel ilma rahata suhelda," tõstatas Parts teema, millest ta ka varem on rääkinud.

Partsu sõnul puudub Euroopas soodne intellektuaalse omandi kaitse, mis on paljukõneldud teadmistepõhise majanduse üks tugisambaid. "Ka selles asjas toetan ma eesistuva riigi Tšehhi ettepanekut selle teemaga tõsiselt tegelemiseks," ütles Parts. "Enamusel eurooplastest on olemas arvutid ja ligipääs internetti ning Euroopa Komisjon on teinud oma ettepanekud toetada edasist lairiba arendamist. Paraku eurooplased ei kasuta täna internetti piisavalt ostukeskkonnana ja seda osaliselt kindlasti seetõttu, et me pole olnud küllalt kiired loomaks seal head õiguskeskkonda. Seepärast toetame edasist tööd reeglitega, mis aitaksid luua sellist usaldusväärset piiriülest äri," lisas minister.

Parts käsitles oma sõnavõtus ka Eesti viieaastast ELi liikmestaatust. "Eesti on heaks näiteks sellest, kuidas nii majanduslikus kui sotsiaalses mõttes on meie side naaberriikidega oluliselt tugevnenud," ütles ta. "Üheskoos on meil ka märksa suuremad eeldused käimasolevast kriisist edukalt väljuda kui eraldi. Kriisist väljumisel ja oma siseturu arendamisel ei tohiks me aga unustada kaht Euroopa Liidu põhiväärtust: stabiilsust ja vabadust," lisas Parts.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. May 2009, 11:07
Otsi:

Ava täpsem otsing