KUIDAS lõpetada töölepingut?

Lemmi Kann 07. mai 2009, 00:00

Esimese teemana jagame soovitusi ilmselt 1. juulil jõustuva ja palju vaidlusi tekitanud töölepingu seaduse kohta. Keskendume seekord töölepingu lõpetamisele, sest selles osas tuleb uue seadusega ridamisi olulisi muutusi.

Uue seaduse rakendumisel tuleb arvestada, et see eeldab osapooltelt senisest enam inimlikult tervet mõistust ning juhtumipõhist lähenemist - sugugi mitte kõik tingimused ei ole enam kinnistes loeteludes paika pandud, sest tegelik elu sellega ju ei piirdu. Mitmete punktide lõpliku tõlgenduse paneb aga paika kohtupraktika.

Need soovitused on koostatud tööõiguse spetsialisti Heli Raidve abiga. Raidve on tööõigusalaste loengute lektor ja Äripäeva töösuhete käsiraamatu üks autoreid. Tema igapäevane töö on tööandjate nõustamine, tööõiguslike dokumentide koostamine ja korrastamine, tööandjate esindamine töövaidluskomisjonis ja kohtus.

Kas lapsehoolduspuhkuselt tulnut võib koondada?

Egle Käärats, sotsiaalministeeriumi tööala asekantsler
Kui töötaja tuleb lapsehoolduspuhkuselt ja saab kätte koondamisteate, ei ole ta enam erisusega kaitstud ning koondamine on seaduspärane. Juhul, kui ta pärast koondamisteate saamist teatab, et läheb uuesti lapsehoolduspuhkusele, ei tohi aga temaga töösuhet koondamise tõttu lõpetada ja koondada tuleb keegi teine.

Heli Raidve
Kui ülesütlemispäeva seisuga töötaja lapsehoolduspuhkusel ei olnud, on ülesütlemine kehtiv, selles osas meie arvamused ühtivad. Samas leian mina, et pärast koondamisteate kätteandmist toimuv enam lõpetamist ei mõjuta, kuna kontrollitakse ülesütlemisteate seaduslikkust ja sellel hetkel inimesel seaduse erisuse kaitset ei olnud. Seega töötaja ei pääse koondamisest uuesti lapsehoolduspuhkusele tagasi minnes. Vastasel juhul võiks tekkida olukord, kus koondamisteate saanud töötaja läheb uuesti lapsehoolduspuhkusele ja kui tööandja annab nüüd koondamisteate kellelegi teisele, siis tuleb jälle lapsehoolduspuhkuselt tagasi tööle, saab uuesti koondamisteate, läheb uuesti lapsehoolduspuhkusele jne.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing