Euroopa Keskpank hakkab võlakirju ostma

07. mai 2009, 17:13

Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet
ütles täna, et pank on teinud põhimõttelise otsuse osta kuni 60 miljardi euro
ulatuses võlakirju, et sel moel langetada laenuraha hinda ja ergutada
majandust.

Pank on valmis ostma kõige madalamasse riskiklassi kuuluvaid ettevõtte võlakirju (covered bonds, pfandbrief), mis on välja antud kinnisvaralaenude või avaliku sektori laenude baasil. Täpsemad tehnilised detailid selguvad Euroopa Keskpanga nõukogu järgmisel kohtumisel juunis, ütles Trichet.

Euro tugevnes uudise peale dollari suhtes 1,34 dollarile eilselt 1,33 dollarilt.

Trichet sõnul ei ole tegemist otsese raha juurdetrükkimisega.

Samuti pikendab pank keskpanga nn erakorraliste likviidsuslaenude tähtaega praeguselt kuuelt kuult 12 kuule.

„Euroopa Keskpanga otsus võlakirju osta tuli üllatusena,“ kommenteeris Bloombergile Mizuho Corporate Banking Ltd osakonnajuht Neil Jones. „Seda liiki poliitika aitab majandust pikemas perspektiivis,“ lisas ta.

„Summa on suhteliselt väike ja see on euro suhtes positiivne,“ ütles Geoffrey Kendrick, UBS AG valuutastrateeg. „See, mis keskpank täna on teatanud, on osaliselt raha trükkimine ja osaliselt lihtsama juurdepääsu loomine laenudele. See, et tegemist ei ole puhta rahatrükkimisega, on eurole soodne,“ ütles ta.

„Euro on siiani surve all olnud, kuna turgude arvates oli Euroopa Keskpank oma meetmetega hiljaks jäänud. Nüüd hakkavad nad järele jõudma,“ ütles Ian Stannard, BNP Paribas valuutastrateeg. „See, et Euroopa Keskpank on valmis käiku laskma vähem traditsioonilised meetmed, on euro jaoks positiivne. Turud ei oodanud seda sammu,“ lisas ta, prognoosides suveks euro dollari kursiks 1,40 dollarit eurost. „See on teiste keskpankadega võrreldes tagasihoidlikum samm, kuid siiski oluline samm. See ei pruugi aga jääda viimaseks,“ lisas Stannard.

Trichet ütles ka, et täna ei tehtud sellist otsust, mille järgi 1%le langetatud baasintress oleks viimane piir, kuhu eurotsooni intressid langeda võivad.

Majanduse olukorra kohta ütles Trichet, et selle aasta esimeses kvartalis oli SKP langus euroalal kardetust järsem, kuid et juba on ettevaatlikke märke majanduslanguse pidurdumisest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. May 2009, 17:13
Otsi:

Ava täpsem otsing