Heldur Meerits: koolisüsteem toodab kihistumist

09. mai 2009, 17:08

Eesti koolisüsteem kipub taastootma
ühiskonnas kihistumist, ütles Raadio 2 saates Ülekuulamine Audentese Grupi
nõukogu esimees Heldur Meerits.

"Hindamise fetišeerimine jõuab välja juba koolide edetabelite koostamiseni ja need hakkavad omakorda elama täiesti oma elu. Koolisüsteem kipub meil ühiskonnas kihistumist taastootma," rääkis ta.

Meeritsa sõnul oli eliitkoolide loomine õigustatud võib-olla nõukogude ajal. "Täna ma ihaldaksin Eestis rohkem ühtluskooli näha, et nähtav osa numbrite poolest oleks koolide vahel ühtlasem. Ja ilmselt ei tohiks seda teha peade raiumise hinnaga, praeguseid häid koole hävitades, vaid mahajääjaid tuleks järgi aidata," kinnitas ta.

Tallinna Ülikooli professor Mati Heidmets ütles samas saates, et võistluslikkus ja turuprintsiibid on toodud kooli kõrval juba ka lasteaeda, kus konkureeritakse, et saada sinna sisse. "Selline hindamine ja järjestav mõtteviis ei ole Eesti koolisüsteemile kasu toonud," ütles Heidmets.

"Prantsusmaal võetakse kõik ülikoolidesse sisse ja esimese aasta jooksul selgub, kas pea jagab või ei jaga. Võib olla isegi ausam ja parem variant kui riigieksamite tulemuste alusel pingerida teha," sõnastas ta ühe võimaluse, kuidas vähendada hindamise tähtsust.

Ka Laagna Gümnaasiumi direktor Martin Kaasik ütles, et koolisüsteemi põhiline häda on hinde jaoks õppimine ja hindamise üle tähtsustamine. "Hindamine ei saa olla absoluutne eesmärk. Praegu kõik asjad – punktid, hinded – on kujunenud eesmärgiks ja kogu süsteem toodab seda," rääkis ta raadios.

Heldur Meeritsa sõnul on Eesti koolisüsteemis erinevused koolide vahel väga suured. "Eliitkoolidest tulevad õpilased ei kõlba kutsekoolidesse. Kutseharidus on Eestis suures plaanis alahinnatud ja alamklassi haridus," tõdes ta.

Raadio 2 saates Ülekuulamine osalesid täna Audentese Grupi nõukogu esimees Heldur Meerits, Laagna Gümnaasiumi direktor Martin Kaasik ja Tallinna Ülikooli professor Mati Heidmets.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. May 2009, 17:08
Otsi:

Ava täpsem otsing