Trichet: majanduslangus on põhjast läbi saamas

12. mai 2009, 11:04

Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet
ütles eile pärast maailma keskpankurite korralist kohtumist Baselis, et
majanduse langustsükli pöörepunkt on lähedal.

Maailmamajandus on „pöördepunkti lähedal“, ütles Trichet. Mõned riigid on „pöördepunktist juba ka edasi liikunud“. „Igal pool on majanduslangus aeglustunud ning teatud juhtudel on majanduskasv juba taastumas,“ ütles ta.

Trichet rääkis maailma kõigi keskpankurite nimel, mitte üksnes euroala nimel, kirjutas Wall Street Journal.

Trichet sõnu kinnitasid Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni OECD eile avaldatud makronumbrid, millest ilmnes, et mõned maailma suured riigid on juba hullemast läbi ja taastumas. Nii on näiteks Prantsusmaal ja Itaalias mitmed olulised majandusnäitajad kolm kuud järjest kerkinud, Suurbritannias ja Hiinas on sama täheldatud kaks kuud järjest. OECD hinnangul võivad need riigid „põhjast läbi“ olla.

Samas ei ole veel selgeid toibumise märke kolmes maailma neljast suurimast majandusruumist – USAs, Jaapanis ja Saksamaal.

Suurtest arenevatest riikidest on majandusolukorra paranemise märgid kõige selgemad Hiinas. Brasiilias, Venemaal ja Indias jätkub aga langus.

Trichet hoiatas siiski ka ennatliku optimismi eest. „Septembri keskpaigast on olukord turgudel oluliselt paranenud,“ ütles ta. „Kuid me peame jääma väga valvsaks. Me ei ole veel tundmatutest vetest väljas.“

Esmaspäeval avaldatud sünge statistika euroala riikide tööstustoodangu kohta on märk senise languse sügavusest. Itaalia tööstustoodang kukkus märtsis aasta baasil 24%, Prantsusmaa tööstustoodang 16%. Saksamaal kukkus terasetootmine aprillis aastatagusega võrreldes 53%, kuna autööstuse ja masinaehituse tellimused on vähenenud.

Viimaste prognooside järgi kahanes euroala SKT esimeses kvartalis aastatagusega võrreldes enam kui 4%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. May 2009, 12:13
Otsi:

Ava täpsem otsing