Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Kvaliteetne lambaliha on kõrges hinnas
Eriti hea on noorte alla aastaste lammaste ehk tallede liha. Talleliha on õrnem, pehmem ja hõrgum kui lambaliha. Samuti pole sellel nii tugevat lambalihale iseloomulikku maitset. Tallede liha on heledama roosa värvusega, vanemate loomade liha oluliselt tumepunasem.
Tugev kõrvalmaik, nn kasukamaitse on just vanemate lammaste lihal. See ei tähenda aga liha sobimatust toiduks, sest lammastel on rasv kokku koondunud ning sidekoelise ümbrisega kaetud.
Lihastelt saab kelmega ümbritsetud kasukamaitselise rasvakogumi alati kõrvaldada kas enne või pärast küpsetamist. Kasukamaitse vähendamiseks võib maitsestada liha erinevate ürtidega (küüslauk, piparmünt, rosmariin, kadakamarjad jne).
Lambaliha (eriti talleliha) on hea ka vähese maitsestusega - veidi soola, musta pipart ja küüslauku. Lamba rasv hangub jahtumisel kiiresti - see on ka põhjus, miks neid roogi tuleb kuumalt serveerida ja nõud eelnevalt soojendada.
Ei ole kuigi hea juua lambaliha kõrvale külmi jooke! Loomulikult ei ole õrnal tallelihal nn kasukamaitset tundagi ja see on ülimalt maitsev!