Obama parem kui Buffett

Tarvo Vaarmets 13. mai 2009, 00:00

Tuleb välja, et USA president Barack Obama on parem börsinõustaja kui meie aja legendaarseim investor ja maailma üks rikkamaid inimesi Warren Buffett.

Teatavasti hakkasid USA börsid hoogsalt kosuma 9. märtsil. Kuus päeva varem ütles aga Obama, et aktsiad pakuvad pikaajalises perspektiivis soodsaid ostukohti. Pärast presidendi sõnavõttu kukkus Standard & Poor's 500 indeks veel 3,5%, jõudes sellega ka viimase kaheteistkümne aasta madalamale tasemele. Siis aga põrutas tuhatnelja üles ja kaupleb nüüd juba 37% põhjast kõrgemal.

Berkshire Hathaway juht Warren Buffett kirjutas New York Times'is oktoobris kolumni pealkirjaga "Osta USA aktsiaid. Mina ostan" ("Buy American. I Am"), väites, et võib kogu oma erainvesteeringud suunata USA aktsiatesse. Kirjutise ilmumisest kuni 9. märtsini varises Standard & Poor's 500 indeks 29% allapoole, olles ka praegu veel avaldamise päevaga võrreldes 4% miinuses.

8. mail avaldas Berkshire Hathaway vähemalt viimase kahekümne aasta suurima kahjumi. Seda osaliselt Buffetti suure möödapaneku tõttu - edukas investor ostis ConocoPhilipsi aktsiaid ajal, mil nafta hind oli tipu lähedal.

"Põhja on olnud võimatu tabada," kommenteeris PNC Financial Services'i strateeg William Stone. "Obama väärib kiitust oma kindlust lisanud poliitika eest," lisas ta.

Börsitõusule on kahtlemata kaasa aidanud Obama juhtimisel ellu viidud 787 miljardi dollari suurune majanduse stimuleerimise pakett, mis sisaldas peamiselt valitsuse investeeringuid ja maksukärpeid. Samuti on olulise tõuke andnud pankade halbade varade üles ostmisesse suunatud ulmelised summad.

Obama ajastus on olnud ka parem kui rahavooanalüüsi pioneeril Laszlo Birinyil, kes teatas mullu 8. detsembril, et USA aktsiaturud käisid novembris põhjas ära. Pärast sõnavõttu kukkus S&P 500 indeks 26%. Samuti tegi president tuule alla endisele Morgan Stanley strateegile ja nüüdsele riskifondijuhile Barton Biggsile, kes eelmise aasta 6. novembril Bloombergi televisioonis märkis, et aktsiate põhi jääb oktoobrisse. Pärast ütlust laskus laiapõhjaline indeks 29%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing