Suitsuandur kinnitab kodus kanda

Tea Taruste 13. mai 2009, 00:00

"Mul on suitsuandurid juba ammu paigas ja ka kõikvõimalikud muud tuleohutusvahendid nagu kustutustekk ja tulekustuti," rääkis KTK Overall AS juhatuse esimees Andres Haamer ning lisas, et ka tööruumid on vajalike vahenditega varustatud. "Kõik on olemas: andurid, valvesüsteemid, iga ukse juures tulekustuti," loetles Haamer. Mis puudutab võimalikke kontrollreide, siis nende vastu pole tal midagi: "Kas kontrollitakse või mitte, mind see ei huvita, sest inimesel endal peab olema siin kindel tunne. Suitsuandur on peagi kohustuslik ja ma usun, et lisaks sellele, et inimesed on seaduskuulelikud, on nad ka mõistlikud," lisas Haamer.

Päästeameti tuleohutusjärelevalve osakonna tulekahjude menetluse ja analüüsi juht Kristel Kaljumäe sõnul on tulekustutustekk ja -kustuti vaid soovituslikud. "Kuna vahendid kodudes pole kohustuslikud, ei ole isikuid ka nende puudumise eest trahvitud," märkis Kaljumäe. "Päästeamet teeb riskiohtlike piirkondade analüüsi, mille alusel esialgsetel andmetel hakatakse reide tegema alates juuli teisest poolest," lisas ta.

"Ettevõtjatest rääkides tulenevad tuleohutusvahendite nõuded vastavalt hoone tüübile ja kasutusviisile, kuid igas hoones on nõutav tulekustuti." Inspektoritel on õigus viia läbi väärteomenetlus ning määrata esmakordse rikkumise puhul trahv kuni 12 000 krooni eraisikule ning 30 000 kooni juriidilisele isikule, tutvustas Kaljumäe meetmeid.

Raudsepp & Co advokaat Inge Lumiste selgitas, et päästeseaduse kohaselt on päästeametil ja teistel seaduses sätestatud ametnikel õigus kontrollida, kas tuleohutusnõudeid täidetakse. "Neil on õigus siseneda ja kontrollida mistahes ruumi. Kui neid seejuures takistada, võidakse kohaldada sunniraha kuni 50 000 krooni," lisas ta. Omanikku tuleb ülevaatusest kindlasti eelnevalt informeerida, kusjuures omanik võib kontrolli juures viibida.

Tondi Tulekaitse OÜ, mis pakub eelkõige tulekahju avastamise ja kustutamise süsteeme ettevõtetele, kaupleb ka lihtsamate tuleohutusvahenditega, nagu kustutid ja suitsuandurid. Tondi Tulekaitse OÜ juhatuse liige Margus Vendelin ei ole täheldanud, et suitsuandurite müük oleks viimasel ajal oluliselt aktiivsemaks läinud.

"Suitsuandurid on ju hästi kättesaadavad ja müügil igal pool marketites," rääkis Vendelin, kes on märganud, et inimesed on tuleohutusvahendeid valides päris teadlikud erinevatest võimalustest. "Tullakse küsima ka vinguandureid, mis on sobilikud just ahikütte puhul," tõi ta näite. "Suitsuandur on eelkõige ikka inimese esmase julgeoleku tagamiseks. Aga kindlasti tasuks tähele panna, et suitsuandurid, mida võib Eestis müüa, peavad vastama euronõuetele ja olema märgistatud vastava numbriga," lisas Vendelin.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing