Täna peab töölepinguseaduse jõustumise otsus sündima

Kadri Paas 13. mai 2009, 00:00

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles, et eile koos istunud nn töölepinguseaduse töörühm ei jõudnud taas kord kahetunnise arutelu järel ühegi otsuseni. Kuivõrd "kuhugi ei jõutud", siis jätkatakse sama temaatika arutamist täna kell 15.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esindaja töörühmas Eiki Nestor valitsuserakondade seisukohtade lähenemist selles küsimuses ei täheldanud.

Kui sotsid eelistavad kergitada töötuskindlustusmakse määra pisut üle nelja protsendi ja jõustada maksutõusu abil 1. juulist juba mullu riigikogus vastu võetud töölepinguseadus koos kõigi tööandjate ja töövõtjate kohustuste ja hüvedega, siis IRL ja Reformierakond ei taha sotsiaaldemokraatide ettepanekust midagi kuulda.

"Meie kolleegid on jäigalt ja kompromissitult kinni selles kolmeprotsendilises töötuskindlustuse maksemääras. Meie hinnangul saaks selline protsent toimida vaid juhul, kui tööandjatele ja -võtjatele jääksid kehtima samad kohustused ja hüvised, mis praegugi," nentis Nestor.

Nestor tunnistab, et vaevalt tänagi kuhugi kaugemale jõutakse, sest valdavalt erakonnad enda põhiseisukohti üleöö ei muuda.

"No mulle küll tundub, et sotsid on ka homme samal arvamusel, mis täna. Kahtlustan, et ka reformierakondlased ja IRL ei muuda enda seisukohti," märkis veteranpoliitik.

Eesti Tööandjate Keskliit kinnitas eile, et ei pea võimalikuks töölepinguseaduses ette nähtud uue koondamishüvitiste väljamaksmise korra muutmist. Samuti ei nõustu nad sellega, et valitsuse võlad veeretatakse haigete ja töötute õlgadele ning erakondade valimislubadused jäävad puutumata, teatas tööandjate liidu juht Tarmo Kriis.

"Valitsus kaotab kehtivas töölepinguseaduses ettenähtud koondamishüvitiste jõusse jätmisega ettevõtjate hulgas igasuguse usalduse," märkis Kriis. "Tuhanded Eesti väikeettevõtted tunnevad ennast mitmekordselt petetuna," lisas Kriis.

Juhul, kui kehtivas seaduses ette nähtud koondamishüvitised otsustatakse jõusse jätta, on valitsus taganenud veel eelmisel aastal sõlmitud kolmepoolsest kokkuleppest ning kogu töölepinguseadus kaotab oma esialgse mõtte. Kehtivate koondamishüvitiste jõusse jätmisel tuleks tagasi pöörata nii töötukassa ja tööturuameti ühendamine kui ka kokkulepitud 3% töötuskindlustuse maksemäär, kuna mõlemad otsused olid kantud vajadusest minna üle uuele koondamishüvitiste süsteemile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing