BÖRS: Aasias käib tugev müük

14. mai 2009, 10:37

Aasia börsid andsid täna tugevalt tagasi,
vedades MSCI Asia Pacific indeksi viimase kuue nädala kiirema hooga allapoole.
Põhjust võiks otsida USA eile avaldatud nõrgast jaemüügist.

Maailma suuruselt teine tarbeelektroonika tootja Sony aktsia kukkus 6,8%, kuna ettevõte prognoosis käesoleva majandusaastaks globaalse nõudluse nõrgenemise tõttu 120 miljardi jeeni suurust kahjumit. Lõppenud majandusaastal pidid kontsern vastu võtma aga 98,9 miljardi jeeni suuruse kahjumi. Austraalia suurim ehituskontsern Leighton Holdings vähendas oma aastaprognoose kümnendiku võrra, mille peale aktsia hind süstis 7,5% allapoole. Maailma suuruselt kolmanda kaevandusgigandi Rio Tinto turuväärtus laskus aga koguni 12%, kuna Daily Telegraphi andmetel võib ettevõte peagi oma aktsiaid müüa.

Aasia aktsiaturgude liikumist peegeldav MSCI Asia Pacific Index kukkus 3%, mis on kiireim vähikäik alates 30. märtsist. Enne tänast oli indeks maailma majanduse taastumise lootuses 9. märtsi põhjast üles kerinud aga 39%, viies sellega ka ettevõtete aktsiate hinnatasemed viimase viie aasta kallimaks.

"Investorid hakkasid ootama võimalikku taastumist, kuigi polnud veel selge kas globaalmajandus üldse põhjas ära oligi käinud," rääkis Chuo Mitsui Asset Managementi fondijuht Naoteru Teraoka pikalt kestnud börsirallist. "See oli ennatlik," lisas ta.

Jaapani Nikkei 225 kaotas täna 2,6% ja langes 9093 punktini, Hong Kongi Hang Seng oli aga napilt enne sulgumist tagasi andnud koguni 3,6%.

Maailma börsid ajas langusesse eile avaldatud USA aprillikuu jaemüük, mis kukkus 0,4%, ökonomistid ootasid paigaltammumist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. May 2009, 11:37
Otsi:

Ava täpsem otsing