Eestikeelses Vikipeedias 623 uut artiklit

14. mai 2009, 15:30

Norra ja Eesti Wikipedia-entusiastide
algatatud ning paralleelselt Eestis ja Norras toimunud konkursi populaarsus
üllatas kõiki: kokku kirjutati üle 1000
uue artikli ajaloost ja geograafiast filmide ja black metal muusikani.

Norra-teemaliste artiklite konkursi peaauhinna võitis Metsavenna nime all kirjutanud kasutaja.

Tänavu 4. aprillist 4. maini toimunud konkursi peaauhinnaks on pikk nädalalõpureis Oslosse. Žürii sõnutsi paistis võitja silma nii artiklite arvu, kirjutatu kõrge kvaliteedi kui ka laia teemadevaliku poolest. Lisaks saavad eriauhinnad geograafia valdkonna parim kirjutaja Geonarva, ajaloo ning kultuuripärandi valdkonnas WooteleF, kultuuri valdkonnas Mona ning uustulnukana kõige suurema panuse andnud kasutaja Changeant.

Auhinnasaajate taust on väga erinev – on nii keskkooliõpilane kui keeleteadlane, muusikakirjutaja kui lasteaiaõpetaja, on nii eesti kui vene rahvusest kasutajaid – kuid Vikipeedia tähtsuses on nad ühel meelel. Changeant kinnitab, et artiklite kirjutamine eestikeelsesse Vikipeediasse on huvitav ja põnev, kuna saab ise osa võtta interaktiivse entsüklopeedia loomisest. WooteleF, kes esimesed kaastööd Vikipeediasse tegi juba 2004. aastal, peab Vikipeediat kaasaja olulisimaks infoallikaks. Eestikeelset Vikipeediat eelistab ta seetõttu, et oma emakeeles on tunduvalt lihtsam artikleid kirjutada. ”Eks ma näen Vikipeedial ka rolli eesti keele säilitajana,” lisab ta.

Eestikeelsele Vikipeediale pandi alus 2003. aastal ning sellest peale on nii kirjutajate kui kasutajate ring jõudsalt laienenud. Wikipedia populaarsust Eestis näitab seegi, et see internetientsüklopeedia on eesti kasutajate hulgas 13. enim külastatud veebisait. Lõppenud Norra-teemaliste artiklite konkursi peaeesmärkideks oli suurendada Norrat puudutava kergesti kättesaadava ja usaldusväärse info hulka eesti keeles; täiendada ja täiustada eestikeelse Vikipeedia materjali ning saada eestikeelsesse Vikipeediasse uusi kaastöölisi ja toimetajaid. Samal ajal toimus norrakeelses Wikipedias Eesti-teemaliste artiklite konkurss.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. May 2009, 15:41
Otsi:

Ava täpsem otsing