Mihkel Torim: devalveerimine ei ole lahendus, vaid tegevusetuse tagajärg

Annika Matson 14. mai 2009, 11:02

Swedbanki kapitaliturgude projektijuht
Mihkel Torim kommenteerib Äripäevale Saksa panga Deutsche Banki värsket
analüüsi, kus väliseksperdid pakkusid oma lahenduse Eestile.

Oma lahendusena pakkus Deutsche Bank Balti riikides laenude ümberarvestamist eurost kohalikku valuutasse, misjärel saaks valuuta devalveerida ilma hullemate tagajärgedeta. Panga hinnangul aitaks ümberarvestamine parandada kasvuväljavaateid ning laenude teenindusvõimet. Lisaks stabiliseeriks ümberarvutused pangandussektorit. Devalveerimismääraks pakub pank 15 protsenti.

Järgneb Torimi kommentaar, kus ta ütleb, et Deutsche Banki "Balti lahendus" ei ole lahendus.

"Balti lahendus" (A Baltic Solution) on pealkirjaks värskele Deutsche Banki lühi-analüüsile, mis mõned päevad tagasi päevavalgust nägi ning ka Äripäevas kajastust leidis. Eesti kohta mainiti eraldi ära rahandusministri väidetav ettepanek tõsta käibemaksu (!) 5% võrra ning lahkhelisid valitsuses. Muudel juhtudel räägiti tavapäraselt "keskmisest" olukorrast Balti riikides ning soovitati arvestada baltlaste eurolaenud ümber kohalikku valuutasse, misjärel saaksid nad ellu viia oma unistuse ja muretult valuutad devalveerida. Pankade laenukahjumid kompenseeritaks riigi võlakirjadega, mis loomulikult on juba maksumaksja pikaajaline mure, kuid küll Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) appi tuleb ja riigi võla neljakordne kasv pole ju eriline probleem.

Mis sellest loost järeldada? Kui veel mõni aeg tagasi võis Eesti arengute põhjal enam-vähem ennustada, millised (positiivsed) majandusprotsessid hakkavad Lätis ja Leedus toimuma paari aasta jooksul, siis nüüd võivad Läti arengud olla teenäitajaks Eestile. Jah, tõsi on see, et Läti probleemid ja lahendusvariantide piiratus on halvasti mõjunud ka Eesti ja Leedu mainele. Seda eelkõige just investorite silmis, kellest ilmselt täna mõned ekslikult arvavadki, et Eesti "lahendus" on tõsta 5% käibemaksu. Samal ajal teadmata, et S P ja Moodys otsustas Eesti reitingut viimati kärpimata jätta ning, et siinse valuuta risk on pigem vähenemas ning oluliselt madalam Lätist ja Leedust.

Selleks, et aidata lõunanaabreid, peame kõigepealt aitama iseennast. Ei saaks öelda, et ülesanne on kerge. Erasektori laenukoormus on kõrge, mitmete Kesk- ja Ida-Euroopa valuutade odavnemise tõttu on kulupõhine konkurentsivõime vähenenud, tööjõumaksud suured ning arvatavasti osa viimastel muinasjutu-aastatel tekkinud sisenõudlustest ei taastu nii pea. Samuti ei ole häid eeskujusid mujalt leida, kuna kogu maailm on muutumas ning endiste aegade edukad lahendused ei anna enam oodatud tulemusi. Seega pole olemas selget käitumisjuhist ning lihtsustatud õpikunäidete rakendamisega tuleb ettevaatlik olla. Tuleb siiski arvestada ettevõtluses kehtiva reegliga, et investorid põlevad soovist aidata neid kellel abi kõige vähem vaja. Ka rohujuure tasandil panevad riskikapitalistid tähele neid ettevõtjad, kelle jutt on kõige selgem, taust kõige puhtam ning enesekindlus oma plaane teostada suurim.

Riikide puhul kehtib kaudselt ka sama fenomen. Kui Eestil on täna võimalus aruka tegutsemise tulemusena euroni jõuda, siis tasub sellest kinni pidada ning seda ka väljapoole veenvalt kommunikeerida. Euro ei ole päästerõngas, majanduse struktuur peab kindlasti muutuma ning Eesti suurim väärtus on inimesed. Ettevõtluse ning konkurentsivõimeliste töökohtade loomise soodustamine erasektoris annab riigile pikaajaliselt kõige suuremat kasu. Kõike ei saa ega peagi kohe saavutama. Usalduse kasv Eesti valuutasüsteemi vastu on eeldus ning soodne ettevõtluskeskkond põhjus uuteks investeeringuteks. Oluline on meil endil teada, et ette võetud tee on raskusi väärt ja eesmärgid saavutatavad. Siis huvituvad meist ka teised ning parem tulevik jõuab kohale kiiremini, kui võis esialgu arvata. Deutsche Banki "Balti lahendus" ei ole lahendus, vaid tegevusetuse tagajärg.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. May 2009, 11:57
Otsi:

Ava täpsem otsing