Tallinna börs: raha ja väärtpaberite liikumine isegi Euroopa piires keeruline

16. mai 2009, 12:41

Tallinna börsi tegevjuht Kalle Viks ütles,
et üle maailma Tallinna börsile investeerimist saaks tehniliselt lihtsamaks
teha, aga kuna toimub ka raha ja väärtpaberite liikumine, siis see on isegi
Euroopa piires keeruline, kallis ja üsna komplitseeritud, rääkimata muust
maailmast.

„Selles mõttes võiks ilmselt eeldada, kui terves Euroopas arvelduste pool mõnevõrra lihtsustub, siis ehk ka üle ookeani,“ avaldas Viks lootust.

Äripäevale on tulnud mitu vihjet, et USA kodanikel on keeruline või pea võimatu investeerida Eestisse, sealhulgas Tallinna börsile.

Eesti päritolu riskikapitalist Steve Jürvetson viitas hiljuti Äripäevale antud intervjuus raskustele USAst Eestisse investeerimisel. Ta ütles, et pärast 2004. aastal Skype'i investeerimist tahtis ta veel Eestisse raha paigutada, aga see oli võimalik vaid Hansapanga ja Eesti Telekomi puhul. Jurvetson leidis lõpuks Los Angelesest investeerimispanga American Baltic Capital, mis investeeris Eestisse, kuhu ta siis ka oma raha paigutas.

Viks rääkis, et USAst investeerimisel võiks otsida mõne siinse börsiliikme, kas panga või investeerimispanga, või mõne välismaise börsiliikme, kellel on ligipääs sellele turule. „Hetkel meil ühtegi Ameerika panka börsiliikmete nimekirjas ei ole, aga siis peaks ühendust võtma kellegagi, kellel on piisavalt rahvusvaheline haare, et jõuda kellegini, kes siin kaupleb,“ selgitas börsi tegevjuht.

Kuigi samas on tema sõnul USA pankadel kliendikontosid erinevates Skandinaavia asutustes. Viks arvas, kui vähegi suuremasse Ameerika finantsinstitutsiooni minna, siis nad teavad mingit kanalit, kuidas siia maanurka ligi saab.

Viks märkis, et Tallinna börsi liikmete nimekirjas on üsna suure haardega liikmeid, kasvõi Nordea Skandinaavias või Credit Suisse Londonis, kelle kaudu peaks jõudma igale poole maailmas. „Küsimus on ainult, mis hinda nad suudavad pakkuda, mis oleneb ka investori asukohariigist,“ rõhutas ta.

„Mida pikemaks ahel läheb, seda rohkem neid käsi seal vahel on, kes midagi tahaksid,“ arvas Viks selle kohta, kuivõrd kalliks võiks taoline investeerimine osutuda välismaalt, kui on erinevaid maaklerteenuse pakkujaid vahepeal. „Oleneb ka, kes seal ahelas ka sees on. On nii odavamaid kui ka kallimaid pakkujaid. Mõistlik oleks võrrelda, mis hinnaga oleks keegi suuteline pakkuma.“

Viks nentis, et igapäevast kauplemist sellisel viisil ei ole just ülearu mugav harrastada. Tema soovitusel võiks võtta mingisuguse positsiooni ja seda hoida, aga need peaksid olema siis suuremad summad.

Viks uskus, et vähemalt siinsete suuremate ettevõtete vastu võiks väljapoolt Eestit huvi olla. „Kui stabiilsus saab saavutatud, tekib ka siin tõusupotentsiaal ja siis võiks silmi siiapoole pöörduda küll,“ arvas ta. „Ilmselt need ei pruugi olla jaeinvestorid, pigem võiks mõni fond pisitillukese osa siia suunata.“

Investorite päritolu saab kuigipalju Viksi sõnul EVKst vaadata, aga pankade ahel on üsna pikk ja seepärast ei peegeldu väärtpaberiregistri andmestik üks-üheselt. „Me võime küll vaadata, et see on Rootsi residendist klient, aga tegelikult on Nordea panga konto, mille taga on JPMorgan või keegi ägedam tegelane kuskilt, kes on omakorda mingi riigi klient,“ tõi ta näite.

Eestis elav rootslasest väikeinvestor Stefan Andersson enda sõnul küll välismaalt Tallinna börsi ettevõtetesse investeerinud ei ole, aga ta teadis rääkida, et väga mugav ja et ülearu palju võimalusi selleks just ei ole. On küll paar panka Rootsis, kelle kaudu olevat seda võimalik teha. Andersson pidas seda väga oluliseks, et lihtsustataks välismaalt investeerimist Tallinna börsile. Ta uskus küll, et selle vastu võiks huvi olla.

Swedbanki Eesti pressiesindaja Mart Siilivask teatas, et Rootsi Swedbanki klient saab ka otse osta Tallinna börsi ettevõtte aktsiaid. „Kui näiteks rootslasest Swedbanki klient läheb Rootsis panga kontorisse, avab seal väärtpaberikonto ja sõlmib maaklertehingute lepingu, siis saab ta teha ka tehinguid Tallinna börsil noteeritud ettevõtete aktsiatega,“ selgitas Siilivask. Lisaks on ka Swedbanki Läti ja Leedu internetipankades võimalik teha tehinguid Tallinna börsil olevate väärtpaberitega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. May 2009, 12:41
Otsi:

Ava täpsem otsing