USAst jõuavad Eesti börsile vaid fännid

Virge Haavasalu 18. mai 2009, 00:00

Eesti päritolu riskikapitalist Steve Jürvetson viitas hiljuti Äripäevale antud intervjuus raskustele USAst Eestisse investeerimisel. Ta ütles, et pärast 2004. aastal Skype'i investeerimist tahtis ta veel Eestisse raha paigutada, aga see oli võimalik vaid Hansapanga ja Eesti Telekomi puhul. Jürvetson leidis lõpuks Los Angelesest investeerimispanga American Baltic Capital, mis investeeris Eestisse, ja nii sai ta Eestisse raha paigutada.

Viksi sõnul on raha ja väärtpaberite liikumine isegi Euroopa piires keeruline, kallis ja üsna komplitseeritud, rääkimata muust maailmast.

USAst investeerimisel soovitab Viks otsida mõne siinse börsiliikme, kas panga või investeerimispanga, või mõne välismaise börsiliikme, kellel on ligipääs sellele turule. "Praegu meil ühtegi Ameerika panka börsiliikmete nimekirjas ei ole," nentis börsi tegevjuht. Samas on USA pankadel kliendikontosid erinevates Skandinaavia asutustes.

Viks märkis, et Tallinna börsi liikmete nimekirjas on üsna suure haardega liikmeid, kas või Nordea Skandinaavias või Credit Suisse Londonis, kelle kaudu peaks jõudma igale poole maailmas. "Küsimus on ainult, mis hinda nad suudavad pakkuda, mis oleneb ka investori asukohariigist," rääkis ta. "Mida pikemaks ahel läheb, seda rohkem neid käsi seal vahel on, kes midagi tahaksid," mräkis ta.

Viks nentis, et igapäevast kauplemist sellisel viisil ei ole just ülearu mugav harrastada. Tema soovitusel võiks võtta mingisuguse positsiooni ja seda hoida, aga need peaksid olema siis suuremad summad.

Viks uskus, et vähemalt siinsete suuremate ettevõtete vastu võiks huvi olla ka väljastpoolt Eestit. "Kui stabiilsus saavutatakse, tekib ka siin tõusupotentsiaal, ja siis võiks silmi siiapoole pöörduda küll," arvas ta. "Ilmselt ei pruugi need olla jaeinvestorid, pigem võiks mõni fond pisitillukese osa siia suunata."

Eestis elav rootslasest väikeinvestor Stefan Andersson küll välismaalt Tallinna börsi ettevõtetesse investeerinud ei ole, tema teada pole see ka väga mugav. Andersson pidas väga oluliseks, et välismaalt Tallinna börsile investeerimist lihtsustataks. Ta uskus küll, et huvi võiks olla.

Swedbanki Eesti pressiesindaja Mart Siilivask teatas, et Rootsi Swedbanki klient saab Tallinna börsi ettevõtte aktsiaid otse osta. "Kui näiteks rootslasest Swedbanki klient läheb Rootsis panga kontorisse, avab seal väärtpaberikonto ja sõlmib maaklertehingute lepingu, siis saab ta teha ka tehinguid Tallinna börsil noteeritud ettevõtete aktsiatega," selgitas Siilivask. Lisaks on ka Swedbanki Läti ja Leedu internetipankades võimalik teha tehinguid Tallinna börsil olevate väärtpaberitega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing