BÖRS: India börside meeletu päev

18. mai 2009, 19:11

Indias oli eile ilus päev. Pärast
valimistulemuste teatamist tormasid eufoorilised investorid börsile ja
vuhistasid selle avanedes 17protsendilisele kõrgusele. See sundis esimest korda
Sensex börsi sulgema, sest viimane puudutas päevast tõusulimiiti.

Parlamendivalimistel saavutas ülekaaluka võidu peaminister Manmohan Singhi Kongressipartei. Partei võitis enim parlamendikohti alates 1991st aastast, mil Singh hülgas nõukogude-stiilis plaanimajanduse ning hakkas juurutama vabaturureforme. Viimased on aidanud India majandusel selle aja jooksul neljakordistuda.

Ka nüüd plaanib Singh veelgi vähendada erinevaid barjääre, mis välisinvesteeringute sissevoolu riiki endiselt takistavad. Need plaanid on muidugi opositsioonis istujaile pisut vastukarva, mistõttu õige partei võit tõepoolest pidigi eufooriat tekitama.

Korralikult kerkisid päris mitmed olulised aktsiahinnad. Elektritootja Bharat Heavy Electricals, mis katab kolm neljandikku kohalikust elektriturust, kerkis börsil 18 protsenti.

India suurim nafta- ja maagaasi maapõuest väljapuurija Oil Natural Gas Corp vihistas 16 protsenti kõrgemale. Ettevõtte juht nentis, et nüüd võib alata aeg, mil nafta- ja gaasihindadesse tuleb teatav vabadus. Kuna üldreeglina võib selliseid sõnavõtte tõlkida kui hinnatõuse, saab ettevõtte kasumlikkus kindlasti uue valitsuse käe all värske hoo.

Reliance Capital varahalduse aktsiadivisjoni juht Madhusudan Kela on tulevikku vaadates väga optimistlik. “Pulliturg on tagasi, juhul kui me ei näe globaalsete turgude täielikku kaost,” sõnas ta. Sensex indeksile prognoositakse 20protsendilist tõusu nädala jooksul ning rupeele 10 kuni 15protsendilist tõusu USA dollari vastu järgmise 12 kuni 18 kuu jooksul.

Siiski ei tasuks ilmselt kindluse mõttes kogu varaga tõusule mängida. Credit Suisse hinnangul lõikab India kahtlemata suurt kasu suurest sissetungivast kapitalivoost, aga globaalsed turud võivad siin oma töö teha ning tõmmata suurtele roosadele lootustele siiski kriipsu peale.

Usk, et valitsus suudab majanduse käima lükata, on vast liigagi suur ja liiga palju lootusi ei pruugi hästi lõppeda. Pill tuleb pika ilu peale, öeldakse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. May 2009, 19:11
Otsi:

Ava täpsem otsing