India börside meeletu päev

Silvia Viidik 19. mai 2009, 00:00

Parlamendivalimistel saavutas ülekaaluka võidu peaminister Manmohan Singhi Kongressipartei. Partei võitis enim parlamendikohti alates 1991. aastast, mil Singh hülgas nõukogude stiilis plaanimajanduse ning hakkas juurutama vaba turu reforme. Viimased on aidanud India majandusel selle aja jooksul neljakordistuda.

Ka nüüd plaanib Singh veelgi vähendada barjääre, mis välisinvesteeringute sissevoolu riiki endiselt takistavad. Need plaanid on opositsioonis istujatele vastukarva, mistõttu õige partei võit tõepoolest pidigi eufooriat tekitama.

Korralikult kerkis päris mitme olulise aktsia hind. Elektritootja Bharat Heavy Electricals, kes katab kolm neljandikku kohalikust elektriturust, kerkis börsil 18 protsenti. India suurim nafta- ja maagaasi maapõuest väljapuurija Oil & Natural Gas Corp vihistas 16 protsenti kõrgemale. Ettevõtte juht nentis, et nüüd võib alata aeg, mil nafta- ja gaasihindadesse tuleb teatav vabadus. Kuna üldreeglina võib selliseid sõnavõtte tõlkida kui hinnatõuse, saab ettevõtte kasumlikkus kindlasti uue valitsuse käe all värske hoo.

Reliance Capitali varahalduse aktsiadivisjoni juht Madhusudan Kela on tulevikku vaadates väga optimistlik. "Pulliturg on tagasi, juhul kui me ei näe globaalsete turgude täielikku kaost," sõnas ta.

Sensexi indeksile prognoositakse 20protsendilist tõusu nädala jooksul ning ruupiale 10-15protsendilist tõusu USA dollari vastu järgmise 12-18 kuu jooksul.

Siiski ei tasuks kindluse mõttes kogu varaga tõusule mängida. Credit Suisse hinnangul lõikab India kahtlemata suurt kasu suurest sissetungivast kapitalivoost, aga globaalsed turud võivad siin oma töö teha ning tõmmata suurtele roosadele lootustele siiski kriipsu peale.

Usk, et valitsus suudab majanduse käima lükata, on vast ülemäära suur ja liiga palju lootusi ei pruugi hästi lõppeda. Pill tuleb pika ilu peale, öeldakse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing