Nordea võlub helde liisingukampaaniaga

Kadrin Karner 19. mai 2009, 00:00

"Möödunud nädalal alguse saanud Nordea Liisingu kampaania klientidelt tagasivõetud autode uusmüügiks väga soodsatel tingimustel on ühekordne pakkumine. Kindlasti ei saa siinkohal rääkida tavast turul, eelkõige soovime selle kampaaniaga pakkuda Nordea Panga klientidele soodsat auto soetamise võimalust," selgitas Nordea Finance Estonia juhatuse esimees Silver Kuus.

Kui palju sõidukeid on Nordea hätta sattunud klientidelt ära võtnud, seda Kuus avaldada ei soovinud. "Eesti Liisinguühingute Liidu andmetel on autoliisinguga hätta sattunud kliente, kes on võlas enam kui 60 päeva, praegu suurusjärgus 2-2,5 protsenti kogu liisingulepingute mahust turul," ütles ta.

Kindlasti ei lähe kõik raskustesse sattunud klientide lepingud liisingufirma algatusel ennetähtaegsele lõpetamisele ja varade tagasivõtmisele, lisas Kuus. "Liisinguturul tervikuna on praegu kokku tagasi võetud ja uuesti müüki pandud sõiduautode maht suurusjärgus 800-1000 sõidukit," rääkis ta.

Nordea Panga pressiesindaja Gaili Eding märkis, et lisaks nullprotsendilisele intressile pakutakse ka nullsissemakset ja nullkroonist lepingutasu.

Swedbanki Liising sellist nullprotsendilist liisinguvõimalust ei paku.

"Hätta sattunud klientide arv on selle aasta esimeses kvartalis tõusnud, mis üldist majandusolukorda arvestades on ootuspärane," ütles Swedbanki Liisingu divisjoni direktori Gunnar Toomemets. "Nende klientide arv moodustab umbes 0,7% portfellist. Kui klient oma probleemidega varakult liisingu poole pöördub, saab kliendi ja liisinguettevõtte koostöös ühiselt läbi vaadata, milline oleks sobivaim lahendus. Ka Swedbank pakub mitmeid lahendusi makseraskustes klientidele olukorra leevendamiseks. Näiteks maksepuhkust liisingu põhiosale, liisinguperioodi pikendamist ning juhul, kui vara realiseerimisest on tekkinud negatiivne vahe, siis selle finantseerimist."

Toomemetsa sõnul müüakse iga kuu klientidele tagasi sadakond autot.

Nullprotsendilist intressi meie praegu klientidele ei paku, küll aga 0% esmast sissemakset liisingusse tagasi tulnud vara ostjatele. Probleemse portfelli osakaal on viimase kvartaliga kasvanud ja üle 60 päeva võlas oleva autoliisingu portfell moodustas märtsi lõpu seisuga 1,8% kogu autoliisingu portfellist. Klientidelt tagasivõetavate autode hulk on viimastel kuudel näidanud stabiliseerumise märke. Ühes kuus õnnestub meil viimasel ajal müüa keskmiselt 75-90 autot.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing