BÖRS: Ajalooline pöördepunkt?

19. mai 2009, 18:23

Väljaspool börsi kaubeldavate derivatiivide
ehk tuletisväärtpaberite turg kukkus Bank for International Settlements (BIS)
andmetel 2008. aasta teisel poolel esimest korda alates 10 aasta tagusest
andmete kogumise algusest.

Kehtivate lepingute maht langes poole aastaga 592 triljoni dollarini varasemalt 683,7 triljonilt dollarilt. Arvestades, et kohe pärast instrumentide tutvustamist eelmise sajandi viimasel kümnendil saavutasid lepingud väga suure populaarsuse ning turg kasvas ülivõimsaks, on enam kui 13protsendiline langus tõepoolest märkimisväärne.

Credit default swap (CDS) lepingute (sisuliselt kindlustuslepingud mingi kolmanda ettevõtte maksejõuetuks muutumise vastu) maht langes kuue kuu jooksul pea kolmandiku 41,9 triljoni dollarini.

Selgem langus algas pärast investeerimispanga Lehman Brothers ootamatut pankrotti eelmise aasta septembris. Kuna selles ja sealt alguse saanud järgmistes pankrottides süüdistatakse üsna teravalt just siis oma tegelikku riskitaset demonstreerinud derivatiive, muutus investorite huvi nende vastu oluliselt madalamaks. Lisaks tühistasid maaklerid üleliigseid CDSe, et rahustada valitsusesindajaid, kes on derivatiivide reguleerimise soovi üha tugevamalt avaldama hakanud.

Ilmselt avaldas mõju ka CDSide kaudu kindlustamise hind ehk riskipreemia, mis poole aastaga jõudis mitmekordistuda.

Langused on tõeliselt ajaloolised, aga seda mitte ainult nende esmakorduse tõttu. Tekkis küsimus, kas võib olla saavutatud teatav ülempiir, millest suuremaks ei tohiks erinevaid lepinguid kuhjata.

Praegu on turuosalistel kahtlemata kõige õigem aeg oma lepingud ja nendest tulenevad riskid üle vaadata. Seda pilguga - kui palju riski ettevõte tegelikult jõuab kanda, kui mõned riskid ka realiseeruvad ning enne, kui on vaja minna kohtusse pankrotipaberid sisse andma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. May 2009, 18:23
Otsi:

Ava täpsem otsing