Euroopa arengumaad võivad olla lähedal järsule taastumisele

19. mai 2009, 18:50

Globaalsest finantskriisist valusaid hoope
saanud Euroopa arenguriigid näitavad majanduse taastumise algusfaasis
tõenäoliselt kõrgeid kasve.

Bank of America ökonomist David Hauneri hinnangul võib arenev Euroopa olla lähedal V-kujulisele põhjale. Hauneri prognoos toetub enam kui kümme aastat tagasi aset leidnud Aasia kriisi sarnasustele. Tööstustoodangu mahtude langus võrreldes tipuaegadega kõigub arenevas Euroopas ja Türgis 20% kuni 25% vahel, tähistades Hauneri sõnul sellega isegi sügavamat kukkumist kui 1997.-1998. aasta Aasias.

"Praeguse järsu kukkumise taustal ootame, et taastumine saab vähemalt alguses olema kiire," märkis Hauner ning lisas, et riigid nagu Türgi ja Venemaa näevad selle aasta lõpus eelmise kolme kuuga võrreldes rohkem kui 3%lit kvartalikasvu.

Türgi majandus kasvab Bank of America ökonomisti prognoosi kohaselt järgmisel aastal 3,2%, andes eelnevalt ehk sel aastal tagasi 2,5%. Venemaa majandus peaks aga tänavu kahanema 2,1% ja tuleval aastal kosuma 2,5%. Poolale ootab Hauner järgmise aasta majanduskasvuks 1,2%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. May 2009, 21:18
Otsi:

Ava täpsem otsing