Riigiaparaadi keskmine palk kasvas mullu kuni 26%

Annika Matson 19. mai 2009, 13:47

Kõige suurem palgatõus 2008. aastal
avalikus sektoris oli inspektsioonides - koguni 26%. Keskmiselt tõusid palgad
ministeeriumides ja nende valitsemisalas 14-23%, selgub
rahandusministeeriumi palgaanalüüsist.

"Keskmiste palkade tõusu 2008. aastal nii ministeeriumides kui ministeeriumi valitsemisala asutustes analüüsides tuleb arvestada, et koosseisude optimeerimisel ja efektiivsuse tõstmisel vähendati enamasti lihtsamat ja seega ka odavamat tööd hõlmavaid ametikohti, mis omakorda tingib keskmise palga arvestusliku tõusu," seisab rahandusministeeriumi riigiasutusi hõlmavas palgauuringus.

Avalikus sektoris oli 2008. aastal keskmine palga kasv 18%. Kui kõige suurem palgatõus oli inspektsioonides (26%), siis kõige vähem kerkisid palgad maavalitsustes (8%).

Madalaim oli palgatõus riigikontrollis ning kõrgeim õiguskantsleri kantseleis.

Kõige kõrgem on keskmine palk ministeeriumides 21 275 kr, muudes valitsusasutustest (metsakaitse- ja metsauuenduskeskus, prokuratuur, rahvusarhiiv, vanglad) 16 693 ja ametites 16 253 kr.

Võrreldes üldise turuga on riigiasutustes turuga võrreldes kõrgemalt tasustatud juristid, IT-töötajad ja kantseleitöötajad. Turuga võrdselt on tasustatud siseauditi teenus. Alla turu keskmise on tasustatud finantstöötajad, halduse ja avalike suhete, samuti personalitöötajad.

Uuringust selgub ka, et tulemuspalka ning preemiat maksti enamustes riigiasutuses. Vaid neli riigiasutust, mida uuringus ei märgita tulemustasu või –preemiat ei maksnud. Tulemuspalka osakaal kogu palgast oli skaalal 0,01-20,4%.

41% valitsusasutusi maksid 2008. aastal ka puhkusetoetusi, 2007. aastal oli see protsent 62.

Puhkusetoetust ei makstud justiits- ja rahandusministeeriumi valitsemisalas ning välisministeeriumis.

Kõige suurem lisatasude osakaal ametipalgas on riigiametites (26,2%) ja inspektsioonides (22,4%). Kõige rohkem makstakse lisatasusid staaži, akadeemilise kraadi ja keelteoskuse eest maavalitsustes.

Viimastel aastatel on riigiasutuste personalikuludes ligi 80% moodustanud palgakulud, 2009. aastal peaksid personalikulud vähenema 6%, öeldakse uuringus.

"2008. aastal ei olnud veel näha keskmiste palkade tõusude üldist aeglustumist. 2009. aastal on oodata palgakasvu aeglustumist ning palgatasemete allapoole korrigeerimist erasektoris, mille mõju on oodata ka avalikule sektorile. Samuti on 2009. aastal oodata jätkuvalt asutuste poolt enda funktsioonide optimeerimist ning sellega seonduvalt efektiivsuse kasvu. Antud muudatuste tõttu ei saa välistada teatud asutustes ka keskmise palga kasvu, nt juhul, kui vähendatakse eelkõige madalama palgatasemega ametikohti," seisab uuringus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. May 2009, 10:51
Otsi:

Ava täpsem otsing