Uus seadus jagab ametnikud töötegijaiks ja võimulolijaiks

19. mai 2009, 21:08

Riigikogu põhiseaduskomisjon
saatis tänasel istungil riigikogu täiskokku esimesele lugemisele valitsuse
algatatud avaliku teenistuse seaduse eelnõu (484 SE), mis muudab
töötavad ametnikud sunniviisil palgatöölisteks.

„Uus avaliku teenistuse seadus küll kärbib ametnike hüvesid, kuid teiselt poolt peab säilima ka riigiametite jätkusuutlikkus, et sinna sooviksid kandideerida parimad asjatundjad. Vastuoluline on ka ametnike koolitust puudutav regulatsioon. Nii näiteks ei tohiks ametnik peale kolmekuulist koolitust, mida eelnõu tõlgendab ressursimahuka kulutusena, lahkuda oma ametist enne kolme aasta möödumist. See on ebaproportsionaalne. Kindlasti tuleks uus seadus vastu võtta koos rakendusseadusega, mida aga praegu veel ei ole,“ kommenteeris põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde seaduseelnõu võlusid ja valusid.

Avaliku teenistuse seaduse eelnõu loob valitsuse väitel selguse avaliku teenistuse õiguslikku süsteemi, ühtlustab töölepingu seaduse ja avaliku teenistuse seaduse regulatsiooni, kitsendab ametnike ringi ning muudab ametniku mõistet. Justiitsministri Rein Lang selgitas, et see toob kaasa osade tänaste ametnike, kelle ülesanded on pigem abistavat laadi, ülemineku töölepinguga reguleeritud suhetele. Ametnikuna käsitleb eelnõu Langi sõnul vaid neid, kes teostavad otseselt avalikku võimu.

Eelnõuga reformitakse ka ametnike hüvitiste süsteemi ja kaotatakse automaatsed lisatasud, mis tulenevad akadeemilise kraadi omamise, võõrkeelteoskuse ja teenistusaastate eest, samuti ei maksta edaspidi puhkusetoetust.

Lisaks näeb eelnõu ette võrdse ligipääsu ametniku ametikohtadele, kuna eelnõuga kehtestatakse avalike konkursside kohustuslikkus ja loobutakse senisest karjäärisüsteemist. Sellega soovitakse parandada ametnikkonna kvalifikatsiooni ja tagada, et ametikohad täidetaks sobivaimate inimestega.

Esimesele lugemisele jõuab ka valitsuse seaduse, avaliku teenistuse seaduse ning riigiteenistujate ametinimetuste ja palgaastmestiku seaduse muutmise seaduse eelnõu (483 SE), mis sätestab, et avaliku teenistuse arendamise valdkond kuulub rahandusministeeriumi valitsemisalasse ja riigikantselei vastavad ülesanded antakse üle rahandusministeeriumile. Eelnõu tuleneb uue avaliku teenistuse seaduse eelnõust ja valmistab ette selle rakendamist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. May 2009, 21:08
Otsi:

Ava täpsem otsing