Otsalti suhted tekitavad küsimusi

Kadri Bank 20. mai 2009, 00:00

Kaitsepolitsei pidas eile hommikul 48 tunniks kinni Ida politseiprefekti Aivar Otsalti, keda kahtlustatakse ebaseaduslikus jälitustegevuses. Otsalt kogus infot oma ametijärglase, Lõuna politseiprefekti Tarmo Kohvi diskrediteerimiseks.

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Margus Gross rääkis eile Tartus pressikonverentsil, et lisaks peeti eile hommikul Tartus kinni ka üks varem kriminaalkorras karistatud isik ning veel üks Lõuna prefektuuri töötaja.

Kahtlustatavaid on selles asjas kokku kümme. Kuus neist peeti kinni juba varem. Eile kinnipeetutest on avalikud Otsalti ja Lõuna prefektuuri ülemkomissari Raivo Kiiski nimi.

Gross rõhutas, et neil kinnipidamistel pole poliitilist tausta.

Siiski on Aivar Otsalt juba aastaid olnud heades suhetes Tartu mõjukate reformierakondlastega.

Nii näiteks oli Otsalt see, kes tõstatas 2005. aastal korruptsioonikvootide teema, mis kukutas oma toolilt tollase justiitsministri Ken-Marti Vaheri. Koos Vaheriga kukkus ka peaminister Parts ning võimule tuli Reformierakond ja Keskerakond koos peaminister Ansipiga.

Eesti üheksa tähtsama politseinikku sekka kuuluv Otsalt on Tartu ärimehe ja mõjuka reformierakondlase Neinar Seli sõber ja jahikaaslane.

2003. aastast kuni 2007. aasta lõpuni olid mehed kahekesi näiteks Rooni jahiseltsi juhatuse liikmed. Nüüd aga kahtlustakse Otsaltit relvade ebaseaduslikus käitlemises ning ebaseaduslikule jahile kaasaaitamises.

Jahilkäimise teemale lisaks on spekuleeritud, et Aivar Otsalti vari on mitme Selile soodsa äritehingu taga.

Näiteks 2004. aastal kolis Aivar Otsalti juhitav Tartu Politseiprefektuur ilma riigihanketa Selile kuuluva firma hoonesse, mida tartlased teavad KEKi hoonena.

Tehing garanteerib Selile paarikümneks aastaks kindla rahavoo, mis on 16 miljonit krooni aastas. Kirsile koogiks tarnis uude prefektuuri büroomööbli 300 töökohale Seli suurosalusega mööblifirma Wermo.

Tollane linnapea Andrus Ansip, Neinar Seli lähedane, linnapeana tehingusse ei sekkunud, öeldes, et teema kuulub siseministeeriumi pärusmaale.

Praeguseni on Neinar Seli, Andrus Ansip ja Aivar Otsalt klubivennad, kuuludes Tartu Rotary klubisse.

Neinar Seli jäi teemat kommenteerides üldsõnaliseks. "Ma arvan, et tühja tööd ei tee ükski asutus ja ma rohkem ei tea midagi, ma olen ise üldsegi ka Tallinnas," ütles Seli.

Arvestades tekkinud teravat vastasseisu Reformierakonna ja Jüri Pihli juhitavate sotsiaaldemokraatide vahel, kas võib tegu olla n-ö poliitilise kättemaksuga?

"Ei oma infot ja ei oska üldse kommenteerida, tõesti," lausus seepeale Seli. "Aga nagu vanasõna ütleb - tühi kott ei seisa püsti. Tühja tööd ei tehta kuskil."

Peaminister Andrus Ansip ütles eile Äripäevale, et Otsalti kinnipidamine ei ole kindlasti kuidagi seotud Reformierakonna heaks nuhkimisega.

"Absoluutselt välistatud! Eestis tegutsevad õiguskaitseorganid iseseisvalt. Peaministrid või teised ministrid neile korraldusi ei jaga. Nad ei anna mingisuguseid suuniseid uurimistoimingute tegemiseks. Seda, kas keegi on süüdi, otsustab kohus. Põhjust Otsaltit Reformierakonnaga siduda ei ole," kinnitas Ansip.

Samas ei salanud peaminister, et riigi ühe olulisema politseiniku, ühe prefektuuri juhi kinnipidamine on kahtlemata äärmiselt tavatu. "Ma isegi ei mäleta, et midagi sellist oleks kunagi varem ette tulnud," nentis Ansip.

Ka sõdis ta käte ja jalgadega vastu väitele, et tema, oravapartei liige ja Tartu Tasku omanik Neinar Seli ning kauaaegne Lõuna politseiprefekt Aivar Otsalt oleksid suured sõbrad.

"Ei, ei! See on jama, ei vasta mingil juhul tõele! Me ei ole Otsaltiga mingid sõbrad. See on ajakirjanduslik müüt!" rõhutas Ansip.

Sotsiaaldemokraatide esimehe ja siseminister Jüri Pihli sõnul ei saa Ida prefekti Aivar Otsalti kinnipidamise taga olla poliitilist vandenõu, sest Eestis pole see võimalik.

"Sellist küsimust ei saa üldse püstitada, sest seda uurivad nii prokuratuur kui ka politsei, seal pole võimalik mingisugune kättemaks. Seda saab küsida ainult prokuratuuri käest, mis asjaoludel ja miks. Mis kättemaks? Kus me elame?" vastas Pihl küsimusele, kas Otsalti kinnipidamise näol on tegemist tema kättemaksuga peaminister Andrus Ansipile ja Reformierakonnale.

"Kaasaegses ja demokraatlikus Eesti Vabariigis ei saa sellistel asjadel olla mitte mingisugust poliitilist tausta. See on kõik spekulatsioon. Laske politseil ja prokuratuuril oma tööd teha, ärge mõelge välja poliitilisi vandenõuteooriaid," soovitas siseminister.

See juhtum asetab nüüd ka kogu valitsuses toimuva teise valgusesse, ütles muu hulgas Tartus tegutsev ettevõtja Rein Kilk.

"Need sündmused (Aivar Otsalti kinnipidamine ja Villu Reiljani süüdimõistmine - toim) annavad ka valitsuskriisile teise nurga alt teatava helgi. Mingi osa valitsusest töötab väga tõhusalt, meeldib see või ei meeldi. Pihl on oma töös väga tõhus," märkis Kilk.

Spekulatsiooni kohta, nagu oleks tegemist siseminister Pihli kättemaksuga Ansipile, ei osanud Kilk väga midagi kosta.

"Kes kellele kätte maksab. Raivo Küüt, politsei peadirektor ütles väga hästi, et äärmiselt kahetsusväärne, et sellised asjad juhtuvad ja samas on väga hea, et sellised asjad lähevad ka menetlemisele. Nii Reiljani kui ka Otsalti uudised näitavad, et me läheme bütsantslikust ruumist lääne poole, kahju ainult, et see mõnele isikule valusalt läheb. Eks kõigil arusaamad õiguskorrast ka muutuvad," lisas suurettevõtja.

"Kui varem ei leidnud kapo mingid asjad tõendamist, siis nüüd suudavad nii kapo kui ka prokuratuur koguda paikapidavaid tõendeid. See on juba selline kvaliteedi teine tase," lausus Kilk.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:05

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing