Tolliametnikud jäid kohtus süüdi altkäemaksu võtmises

20. mai 2009, 14:04

Tartu maakohus tunnistas endised
tolliametnikud Andres Vako ja Heli Riisi süüdi ligi miljoni krooni altkäemaksu
võtmises.

Vakole mõisteti kolme aasta ja kuue kuu pikkune vangistus, mille hulka arvatakse eelvangistuses viibitud ligi viis kuud. Riisile mõistis kohus kaheaastase tingimisi vangistuse 18 kuu pikkuse katseajaga. Ka Riisi puhul arvestatakse karistuse hulka rohkem kui kaks kuud eelvangistuses kantud aega.

Mõlemalt varem kriminaalkorras karistamata süüdistatavalt võeti kolmeks aastaks ära ka avalikus teenistuses töötamise õigus.

Menetluskuludena peab Vako tasuma kokku üle 40 000 krooni ja Riis üle 30 000 krooni. Lisaks konfiskeeriti süüdistatavatelt solidaarselt teiste kuriteos osalenud isikutega altkäemaksuna saadud raha.

Andres Vakot (40) süüdistati 2004. aasta augustist kuni 2005. aasta oktoobrini Kagu Tolliinspektuuri Koidula tollipunkti tolliinspektorina töötades koos teiste tolliinspektoritega altkäemaksude võtmises kogusummas üle 700 000 krooni. Ühes esitatud süüdistuse episoodis, altkäemaksuna koos teiste tolliinspektoritega üle 20 000 krooni saamises ei leidnud Vako süü kohtus tõendamist.

Heli Riisi (42) süüdistati 2005. aasta märtsist kuni sama aasta oktoobrini Koidula tollipunkti tolliinspektorina-teabetöötajana töötades koos teiste tolliinspektoritega altkäemaksude võtmises kogusummas 236 000 krooni.

Vastutasuna altkäemaksude eest lubasid tollitöötajad vedada kaupa Venemaalt Eestisse ilma tollikontrolli teostamata, võimalikust tollikontrollist ette teatades või puudulikult vormistatud tollidokumentidega. Nii oli võimalik tuua Venemaalt Eestisse suures koguses salakaupa, näiteks sigarette, piiritust ja ikoone.

Samade altkäemaksude võtmises ja andmises osalenud teised isikud on kokkuleppemenetluses süüdi mõistetud Tartu maakohtu Põlva kohtumaja otsusega 19. juunil 2006.

Menetlusosalised saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist kohtule teatada seitsme päeva jooksul alates homsest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. May 2009, 14:04
Otsi:

Ava täpsem otsing