ÄP juhtkiri: Kas koidab Laari kolmas tulemine?

1706-aripaev 21. mai 2009, 18:46

Valitsuse tagasiastumise korral on parimad
võimalused peaministriks tõusta Isamaa ja Res Publica Liidu juhil Mart Laaril,
Reformierakonda ähvardab aga opositsiooni kukkumine, seisab Äripäeva reedeses
juhtkirjas.

Järgneb Äripäeva homne juhtkiri.

President Toomas Hendrik Ilvese neljapäevane avaldus, milles president andis märku, et kolme sotsidest ministri vabastamise järel peaks ka peaminister Andrus Ansip ning kogu valitsus tagasi astuma, näitab, et kiiret lahendust valitsuskriisile ei pruugi tulla ja president soovib valitsusjuhina näha kedagi teist.

Äripäeva hinnangul oleks valitsuse tagasiastumise korral kõige paremad võimalused peaministriks tõusta Isamaa ja Res Publica Liidu juhil Mart Laaril. Reformierakonda ähvardaks aga kümne aasta pikkuse võimuloleku järel opositsiooni maandumine. Oravad võivad ise enda võttest ehk valitsuskriisi esilekutsumisest selili kukkuda.

Ilvese avaldus on märk, et lisaks kolmepoolsetele kõnelustele Reformierakonna, IRLi ja Rahvaliidu vahel on kuluaarides käinud koalitsioonikõnelused ka teise kooslusega võimuliidu moodustamiseks. Valitsuskriisi lõpplahendus sõltub nüüd IRList ja Keskerakonnast.

Seni on Reformierakond olnud see, kes valitsuskriisidest on võitjana välja tulnud. Seetõttu võivad teised erakonnad üritada oravatele kohta kätte näidata. Ansip on selle riskiga ka arvestanud. See on olnud põhjuseks, miks Reformierakond mängis topeltmängu ehk alustas Rahvaliiduga kõnelusi samal ajal, kui sotsid olid veel valitsuses.

Tõenäoliselt olekski valitsusremont käinud valutult, kui Ilves poleks eile jõuliselt sekkunud. Presidendi avaldus andis mänguruumi seni Reformierakonnaga paarisrakendina tegutsenud IRLile. Nüüd on neil võimalik presidendile viidates nõuda Reformierakonnalt peaministri tagasiastumist ja uuele koalitsioonile mandaadi küsimist riigikogust. Kui IRL seda võimalust ei kasuta, siis näitab see, et Reformierakonna ja IRLi vahelised kokkulepped peavad ning neil pole momendil motivatsiooni saada endale peaministri kohta.

Kui aga IRL hakkab toetama Ilvest, siis on see märk, et Reformierakonnalt tahetakse võtta vähemalt peaministri koht aga võib-olla teha uus valitsusliit ilma oravateta. See lööks aga kaardid veelgi rohkem segi ning mängiks senisest palju paremale positsioonile Keskerakonna eesotsas Edgar Savisaarega.

Riigikogu kohtade arv näitab, et enamusvalitsust saab moodustada ainult Reformierakonna või Keskerakonna osalusel. Edasine sõltub sellest, kas IRL riskib minna koostööle Keskerakonnaga? Kas Keskerakond tahaks kolmanda osapoolena kaasata sotse või eelistab hoopis Rahvaliitu? Ja miks üldse peaks Savisaar soovima võimu jagada veel kahe erakonnaga, kui kesk ja reform kahekesi saaksid enamusvalitsuse moodustamisega hakkama?

Äripäeva hinnangul on Eestile praegu parim, kui peaminister Ansip jätkaks ning Reformierakonna, IRLi ja Rahvaliidu uus võimuliit kiiresti tööle asuks. President Ilves rõhutas oma avalduses vajadust lahendada kiiresti riigieelarvega seotud probleemid. Valitsuskriisi pikenemine ei aitaks sellele kuidagi kaasa.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2009, 19:13
Otsi:

Ava täpsem otsing